måndag 1 februari 2010

Insnöad

En gång i tiden bodde jag långt norrut, i Halmstad.
Där hade vi ofta vintrar som den här. Här i Malmö är vi ju inte så vana vid kyla och snö. Vinter brukar betyda regnperiod. Det regnar och är mörkt. Detta kallar vi vinter.

Det kan hända att det har snöat rejält här nere förut. Men sånt glömmer vi äkta eller inflyttade skåningar lätt. När någon meteorolog uttalar sig i radio eller teve, och säger att "det snöade mer 2004", så skrattar vi bara. Han måste vara snöskadad, tänker vi. Mer snö 2004? Åh, vad dumt! Det regnar på vintrarna. Kommer det snö i Skåne, så kommer det regn dagen därpå och sen blir det inte mer snö den vintern.

Den senaste tidens envetna snöande (det ska bli ett nytt snöoväder i morgon!) har vi glömt i nästa vecka. D v s om det har börjat regna då. Så fort det har kommit några skurar, så är snön borta och glömd.

Men än så länge har vi snö och de flesta malmöbor låter det snöa och struntar i att det blir halt på gator och torg eller på motorvägarna. Så Radio Malmöhus tutar var tionde minut och berättar om långtradare som har ställt sig på tvären, om bilar som har kanat i varandra, om gubbe i hatt som promenerar på E6:an söderut i norrgående fil, om utryckningsfordon som sitter fast i en driva och om cyklister som kör utan baklykta på gågatan. Malmö med omgivningar är som ett stort glittrande tivoli med snurrande blåljus och ändlösa fanfarer!

Nä, nu måste jag ut och skotta på garageinfarten. Eller ska jag vänta till imorgon och chansa på att det nya snöovädret kommer som regn istället?
Ja, det gör det nog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar