onsdag 17 februari 2010

Dagens väder.

–Att vara meteorolog måste vara världens enklaste jobb, sa Blondinen en dag när vädret blev som det blev och inte som TV-meterologen hade sagt dagen innan.
–Deras jobb är att gissa väder och blir det inte som de har gissat, så kan de rycka på axlarna. Ingen gitter ju att skriva till dem och klaga. Ingen bryr sig. Det är tydligen helt OK att gissa fel.
–Jamen, sa jag efter en stunds betänketid. Folk blir väl förbannade om de kommer ut i ett regnväder, när dom har sagt på TV kvällen innan att det ska bli solsken?
–Javisst, men vad ska de göra åt saken? Man rycker på axlarna och säger att nu har dom gissat fel igen. Tänk om alla fick ha det så bekvämt på sina jobb att ingen brydde sig när någon gör fel!
–Mmm, sa jag. Tänk om brandkåren kör åt fel håll, när de rycker ut till en eldsvåda...
Vilket liv det skulle bli!
–Ja, eller om tandläkaren rycker ut fel tand...
–Om bilverkstan byter bromsar istället för tändstift...
Ja, så där kan man hålla på.
Men att vara meteorolog måste vara att ha ett av världens mest utsatta jobb. För de har tillgång till massvis av modern utrustning och man tycker att deras prognoser borde gå att lita på.
I de flesta fall kan man faktiskt lita på dem. Vad som går fel är ofta tidpunkten om när det där regnvädret ska komma. Ofta kommer det ett dygn senare än vad vädergubbarna har sagt – men det kommer.
När jag gjorde lumpen på F14:s väderstation i Halmstad, beräknade meteorologen att ett stort regnområde skulle vara framme hos oss klockan 13.30. Detta sa han med pipan i munnen klockan nio på morgonen, efter att ha studerat alla radarmaskiner, molnhöjdmätare, vindmätare och allt vad det var. Med belåten min sa han att vi skulle få se hur pålitlig hans prognos skulle bli. Långt borta mot Falkenbergshållet såg vi att mörka moln lurade och de var på väg söderut.
Klockan 12 började meteorologen skruva på sig. Regnområdet hade liksom stannat upp och parkerat sig på andra sidan Getinge. Och där blev det liggande. I Halmstad sken solen och meteorologen såg mer och mer ut som ett åskväder.
Det blev aldrig något regn i Halmstad den dagen. Meteorologens gissning blev helt fel, som så många gånger förut.
Den här vintern måste vara skön för alla meteorologer. Det är ju samma väder dag efter dag. Det ser ut som om de visar samma väderkarta hela tiden.
Men nu säger de att det ska bli plusgrader om några dagar.
Håll tummarna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar