Idag är det lördag.
Men det var ju lördag för bara ett par dagar sedan?! Kan det vara lördag nu igen?
En vecka svischar förbi på nolltid nuförtiden.
Så var det inte förr. När man gick i skolan varade en hösttermin i evigheter. Och en lektion i t ex tyska som pågick i 45 minuter kändes som fyra-fem timmar. Är det likadant idag, för dem som går i skolan? Känns en månad för dem som om den har 60 dagar?
För mig verkar en månad ha 15 dagar. Jag betalade alla räkningar för ett par veckor sedan. Nu är det dags igen. 15 dagar har november, april, juni och september; februari en allén har 13; alla de övriga 16. Det rimmar inte, men den ramsan verkar stämma med min verklighet.
Jag tror att tiden började gå fortare när vi övergick från skrivmaskin och Tippex till ordbehandlare, som tillät t o m att man kunde kasta om hela textstycken på noll sekunder. Att skriva en text på ett A4 kunde ta en hel dag med en skrivmaskin. Eller tänk på munkarna som under medeltiden satt och skrev långa texter hela dagarna med hjälp av en gåsfjäder... Hur lång tid tog en A4-sida för dem?
Ja, det måste vara ordbehandlingsprogrammen som fick tiden att bli kortare. När tiden plötsligt började räcka till mycket mer än tidigare, kändes dagarna kortare och en vecka bara försvann i ett huj. Tiden skenar. Det är något som inte stämmer. "500 dagar om året", sjunger Tomas Ledin och jag vet inte vad han menar. Men han verkar också känna att något är fel med tiden.
Bestämmer man tid för ett möte med någon, kommer denne alltid försent. "Oj, är klockan redan så mycket?" är vår vanligaste replik.
Tänk så sakta tiden gick, t ex när man gjorde 12 månader i lumpen. Det tog flera år.
Eller när man gick och väntade på att få börja köra bil. Man var 17 år i en evighet.
Nu rusar tiden fram och ingen vet hur man gör för att få den att gå i normal takt.
Kan det vara så enkelt att vi bör gå tillbaka till Tippex?
lördag 26 september 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar