fredag 2 april 2010

Slänghög

Inte nog med att man har alldeles för många vinyl- och CD-skivor i samlingen, som fortfarande bara växer och växer. Det är lika fullt i bokhyllorna.
Till slut måste man göra det som man hatar: plocka bort "onödiga" böcker och ge plats för nya. Man måste helt enkelt välja bort. Lägga böcker man aldrig kommer att läsa i en slänghög – och sedan slänga dem. Men det känns brutalt på något sätt.
-"Husmoderns rådgivare" från 1925, den behöver vi väl inte? säger jag till Blondinen.
-Den har jag ärvt, svarar hon och tar den till sig. Här finns massor av fina tips!
-"För att behålla denn vita färgen på vita lackerade möbler, gnidas de, sedan de blivit tvättade och borstade, med en blandning av slammad krita och vatten", läser hon.
Tänk, detta hade jag inte en aning om. Men så har vi heller inga vitmålade möbler.
-"Om man varken har en elektrisk dammsugare eller en patenterad mattsopare, får man sopa mattan med en vanlig mattborste av rotfiber. Då är det nödvändigt att överstänka mattan med vatten eller utströ fuktiga te-blad över den, vilka uppsuga dammet vid sopningen."
-Bra tips, det måste vi komma ihåg!
-Här kommer ett till: "Är man så trångbodd att något dagrum måste användas som sovrum, är det rådligt att varje kväll, innan bädden ordnas, att breda över befintliga prydnadssaker, fotografier m.m. med ett lätt skynke. Om tvättattiralj ställes in bör man likaledes breda ut ett skynke eller en matta under densamma."
-Men någon flyttbar tvättattiralj har vi väl aldrig haft?
-Har man fått trämask i möbler av björk, ska man inspruta fotogen i hålen. Upprepas ett par gånger.
-Och tapeter som har blivit smutsiga eller rökiga rengör man på följande sätt: "En badsvamp fylles med vetekli och härmed gnides tapeten. Eller man syr en påse av tunt tyg, fyller den med pulvriserad gips, fäster den på en långborste och gnider lätt över tapeten".
Vi hittar massor av andra fina tips och läser rubriker som får oss att behålla denna bok. Den kan ju när som helst komma till användning.
VAD MAN HAR ATT IAKTTAGA DÅ ELD UTBRUTIT, SKÖTSELN AV FJÄDERFÄ OCH KANINER, ÖGONÅTKOMMOR AV LINDRIGARE ART.
Under den sistnämnda rubriken läser vi hur man botar trötthet i ögonen: "Man riktar blicken på ett långt avlägset föremål eller ett moln".
Nej, den lägger vi inte i slänghögen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar