lördag 3 april 2010

Obegripligheter i Halmstad och Malmö

Kommer man, som jag, från Halmstad, då kan det uppstå situationer som påverkas av en sedan barndomen förstörd rumsuppfattning. Vi, som är uppväxta i Halmstad, har nämligen tvingats bilda oss en uppfattning om de fyra väderstrecken som i realiteten inte har ett dugg med verkligheten att göra.
Så här är det: kommer du körandes på E6:an från Malmöhållet och alltså glider in i Halmstad söderifrån, då hamnar du i en stadsdel som heter Öster.
Fortsätter du rakt fram, alltså norrut, kommer du till stadsdelen Väster. Svänger du av västerut istället för att fortsätta rakt fram, då kommer du till Söder. Och då har vi bara Norr kvar. Dit kommer du om du svänger österut från city, alltså om du kommer söderifrån. Hur det har blivit så här kan ingen förklara. En gång i tiden låg det en järnvägsstation nästan mitt i stan. Den hette följaktligen Norra Station. Söder om Centralstationen fanns det även en Östra Station.
Men det mest obegripliga beteckningarna är namnen på de två stränder som faktiskt finns nästan inne i stan. Söderut från centrum ligger således Östra stranden. Följer man denna strandremsa norrut kommer man till Nissan, som delar av stan, och lyckas man passera denna vackra å, så fortsätter stranden – men nu under namnet Västra stranden!
Jag ska inte gå djupare in på detta ämne, men medge att det är obegripligt att hänga med i svängarna!
Lika obegripligt, men i Malmö, är motvinden. Idag, påskafton, tog jag cykeln hemma på Rosenvång för att ta mig in till grönsakshandlaren på Köpenhamnsvägen. Det var motvind hela vägen. Jag kämpade som ett djur och stod emellanåt nästan helt stilla i blåsten.
–Det här blir skönt när jag ska hem! tänkte jag.
Jag hade glömt den besynnerliga motvinden i Malmö. Vinden som kommer mot dig vilket håll du än ska cykla. Jag hoppade upp på cykeln med en påse dill på pakethållaren och riktade in mig mot Limhamnshållet. Det sa bara TJOFF, så kände jag att motvinden fanns på detta hållet också. Hemfärden blev lika tungtrampad som när jag cyklade hemifrån.
Det finns säkert ingen förklaring på detta heller.

1 kommentar:

  1. Aha, det var därför som jag alltid kände mig vilsen när jag kom in i Halmstad söderifrån!

    SvaraRadera