tisdag 27 april 2010

Radioröran.

En gång i tiden, i stort sett under hela 1980-talet, var jag engagerad i närradiostationen Radio MCB. Vi sände inte bara radio, vi var också en aktiv förening vars syfte var att få bort radiomonopolet i Sverige.
Sedan 1920-talet fanns det bara ett företag som fick sända radio. När vi var igång med MCB, hade monopolradion delats upp i P1, P2, P3, P4 och lokalradio, typ Radio Malmöhus, men det var fortfarande ingen konkurrens i etern. De fyra rikskanalerna hade var och en sin inriktning och lokalradiostationernas syfte var att rikta in sig på mindre geografiska områden än riksradions, t ex när det gällde nyheter och sport.
Vad vi som höll på med Radio MCB ville ha, det var lokala reklamfinansierade stationer som konkurrerade både med den statliga radions kanaler och andra "fria" lokala stationer.
Och det låg tydligen i tiden att protestera mot monopolet, för efter många om och men tilldelades ett antal nystartade radiostationer lokala frekvenser och det dök upp flera nykomlingar på FM-bandet. RIX, Mix Megapol, City 107 och allt vad de hette. Plötsligt blev det verklighet med konkurrens i etern.
Men ganska snabbt visade det sig att de små lokala stationerna blev svåra att klara rent ekonomiskt för ägarna. Reklaminkomsterna räckte inte till för löner, STIM och skyhöga avgifter för sändningstillstånden. Stationer gick samman och rationaliseringar och nedskärningar tog bort det mesta av kreativiteten. De lokala "fria" stationerna lät snart inte roligare att lyssna på än de gamla monopolfrekvenserna. Ingen enda hade längre en egen musikprofil.
Skulle det gå idag att starta en ny reklamradiostation i Malmö, en fri och fräck station med en helt egen musikpolitik och med profilerade röster som vågar vara annorlunda? Och med en grundidé att spegla det lokala livet, t ex med reportrar på stan som gör direktreferat från gator och torg där det händer något exakt när det händer? Och kollar av kvällsnöjen där det händer något extra, intervjuar artister, publik och arrangörer? Och som låter "vanligt folk" säga vad de tycker i stadsdelar där det diskuteras problem eller förnyelse på gott och ont? Kort sagt en radio som jobbar mitt i verkligheten på ett helt annat sätt än vad dagens bleka stationer orkar med, antingen de heter Malmöhus eller något tjusigt på amerikanska.
Jag har fått indikationer på att det finns rörelser som vill åstadkomma något i Malmö. Och jag har fått uppgifter om mer än en gryende verksamhet.
Två olika rörelser som inte känner till varandra...
Vad kan hända om de råkar få kontakt?
Jag vet inte.

1 kommentar: