söndag 1 augusti 2010

Sommaren är inte slut hos Tant Gertrud.

I Malmö finns ett kvarter med anor från 1500-talet. Det ligger i närheten av Drottningtorget i ett område som inte direkt hör till citykvarteren. Lite off, alltså. Men i St Gertrud, som kvarteret heter, finns lokaler för konferenser, kalas, kurser och vad som nu kan behövas och är ett utmärkt lunchställe för många.
Men roligast är det när Malmös store fixare Dr Rock presenterar sina musikaliska gäster, gårdsplanen är fullsatt och stället är omdöpt till Tant Gertruds.
Den här sommaren har vi sett bl a Buckaroos, Mats Ronander och Nisse Hellberg dra fullt hus och kvar på listan är t ex Jason & The Scorchers och Dan Hylander, så det kan nog bli fullt fler gånger.
Men jag undrar om inte sommarens höjdpunkt hos Tant Gertrud var när Andi Almqvist spelade där igår, den siste juli.
Andi Almqvist är en unik artist, som mest brukar jämföras med Tom Waits och Nick Cave. Han skriver svarta, poetiska texter till sin musik, som ofta har vemodiga och underfundiga melodislingor.
I bandet bakom honom finns en geni som heter Bebe Risenfors. Han kan spela vilket instrument som helst och byter från bas till klarinett, trummor, dragspel eller vad som nu passar låten bäst. Samtidigt kan trummisen Svante Sjöholm variera med banjo eller gitarr. Detta gör att Andi inspireras till stordåd. Han får ju ett nytt band till varje låt.
Så det är en stor kväll. Sommaren biter sig fast, en behaglig värme står kvar mellan husväggarna på gården. De svarta och påträngande låtarna följer efter oss i natten när vi tar oss hemåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar