måndag 30 augusti 2010

Bästa TV-såpan?

Plötsligt är MASH slut på TV4 Komedi.
Tills för några dagar sedan visade man varje vardagsnatt tre eller ibland fyra avsnitt från den gamla serien med Alan Alda som förgrundsfigur. Han agerade, skrev ibland manus och regisserade många avsnitt.
Jag spelade in avsnitten på hårddisken i satellitmottagaren och tittade på dem i tur och ordning så snart jag hade en chans. Ibland hade jag över 30 avsnitt på kö och tvingades köra flera på raken varje weekend. Men jag kom aldrig i kapp. Inte förrän serien avslutades med ett 1,5 timmar långt avsnitt på TV4 Komedi.

Att MASH var så bra har flera förklaringar:
1. Serien tog upp ett ämne som, när den visades, kunde associeras till det pågående Vietnamkriget. Och man förhärligade inte USAs närvaro i Korea. I MASH målades inte USAs militära insatser i Korea upp till något att vara stolt över. Militärsjukhusets patienter var vanliga bondgrabbar, de flesta i tonåren, och hela sjukhusstyrkan hade bara en önskan – att få komma hem. MASH var antimilitär och måste ha varit svår att titta på för den konservativa allmänheten.
2. I MASH deltog förstklassiga skådespelare som alla gjorde sina roller trovärdiga. En del av dem byttes ut under seriens gång. Korpralen Radar fick chansen att åka hem och tog den efter långt övervägande – han visste ju att det var hans förtjänst att administrationen på det mobila militärsjukhuset trots allt fungerade. Men efter samtal med överste Potter åkte han hem till bondgården och hans efterträdare som överstens främste medhjälpare, korpral Klinger, tog över. I varje roll fanns en skådespelare som fick rollfigurerna att leva: William Christopher som den hjälplöse prästen, Loretta Swit som en översköterska som genomgår en förvandling från Bimbo till en självständig och intelligent kvinna, och flera andra.
3. Serien pågick i år efter år: från 1972 till 1983 i 251 avsnitt. I praktiken pågick TV-serien fyra gånger längre än kriget den handlar om! Och att samla på sig 3-4 nya avsnitt varje natt blev den perfekta möjligheten att välja TV-program när helst man hade en halvtimme eller mer till övers.
Nu har jag sett alla avsnitten och det känns tomt att inte längre kunna ta en MASH-stund varje kväll. Vad kan ersätta MASH?

1 kommentar:

  1. Mash var oslagbart på så många sätt.Få om ens några serier kan konkurrera. Men i sommar har jag glatt mig åt Stephen Fry i Kingdom i TV 9. En brittisk landsortsadvokat med mer eller mindre absurda uppdrag i småstaden. Vardagshumor som framkallar leenden i stället för hånskratt.

    SvaraRadera