måndag 16 augusti 2010

Väderutsikter.

Folk är förbannade på väderutsikterna. Alltså inte på själva vädret, utan på dem som försöker tala om i förväg hur det ska bli.
–Dom bara gissar! säger folk. Och det har dom ju rätt i.
För det går inte att förutspå vädret med stor säkerhet mer än några timmar i förväg. Ibland funkar det inte på så kort sikt heller.
Numera litar väderspåmännen på en massa fina instrument och modern datorteknik som gör sannolikhetskalkyler baserade på 10.000-tals uppgifter. Ändå blir det fel.
Och vi, som vill veta hur vädret ska bli, t ex inför en liten utflykt till Tivoli, kan inte få några säkra besked om vilken dag i veckan som blir bäst att åka på.
Ibland tycker vi att norska vädersajten yr.no är bäst. Här kan man lita på prognoserna! I alla fall tills vi upptäcker att de ändrar sina prognoser hela tiden och det enda som är säkert är att man får olika besked. Så stämmer prognosen beror det bara på när man kollade den.
Det är samma sak med danska dmi och svenska prognoser från smhi.
Jag tjänstgjorde på en väderstation när jag gjorde lumpen, så jag vet hur jobbet att förutspå väder går till. Man gissar.
Alla data man får in analyseras och kollas oavbrutet. Och så gissar man hur det ska bli. Den närmaste timmen verkar man kunna klara, sen blir det svårare och svårare. En femdygnsprognos är helt opålitlig. Möjligen kan den funka om ett extremt högtryck parkerar i närheten. Då händer det inte så mycket.
Den här veckan har vi fått besked att måndagen ska bli regnig och onsdagen blir bästa dagen för Tivoliurflykten. D v s på yr.no. Dmi gav andra besked. Nu är det måndag morgon, det regnar inte och nu är fredag bästa väderdagen.
Men väntar vi lite, kanske det blir bäst väder på onsdag igen. Eller på torsdag. Vi får se.
Meteorologen på väderstationen där jag gjorde lumpen, var mäkta stolt över stationens nya väderradar och ibland gjorde han prognoser för de närmaste timmarna.
–Vi har ett kraftigt regn här senast klockan 12.30, sa han en morgon. Sedan gick vi hela förmiddagen och väntade. I alla fall på att solen skulle gå i moln.
Det gjorde den aldrig. Inte den dagen.
Sedan dess har jag aldrig litat på väderrapporter. Jag kan lika gärna gissa själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar