torsdag 15 juli 2010

Plastpoolen i trädgården.

Tror du också att en trädgårdspool, som man köper på t ex Bauhaus för några hundra spänn, är en bekväm anläggning som ger glädje i timmar för småbarnen?
Jodå, Calle (3) och Maja (5) skiner av lycka varje gång de anländer och springer raka vägen till badet, kastar av sig kläderna och hoppar i med skratt och tjosan och stannar i poolen tills de hackar tänder. Efter en kort torkningsprocess hoppa de i igen och igen.
Så visst var det en trevlig investering.
Vad man däremot inte kände till, var att de behövs tillbehör.
Först en trappstege som går över poolkanten, så att man kan komma ner i vattnet. Trappstegen fungerar också som hopptorn. Calle och Maja gör några hundra hopp per dag med eller utan flytring och skvätter då ut ca 25 l vatten.
Man behöver också en reningspump som kör igenom allt vatten i poolen, 2000 liter, när den inte används. Det är då det sprutar en stråle under vattenytan, precis som i de stora poolerna vid turisthotellen på Mallorca.
Sedan behöver man en liten elektrisk luftpump, så att man kan fylla på ny luft då och då när poolkanten tycks förlora lite av sin spänst.
För mekanisk rengöring av poolen måste man också ha en pooldammsugare, som samlar på sig diverse grässtrån, lövrester och f d insekter i en liten tygpåse.
För att få bort allt flytande skräp behöver man en "skimmer", som man för fram och tillbaka över ytan och då samlar upp allt oönskat i ett finmaskigt nät av tunna ståltrådar.
Men detta räcker inte. Det behövs t ex algdödare och en liten flytande behållare som kan simma omkring i poolen och justera vattnets pH-värde. För att veta om man har rätt värden på vattnet, kan man använda små pappremsor med olika ytor som färgas i olika nyanser efter vattnets kvalitet. Vid fel värden måste man i vissa fall chockbehandla vattnet med klor. Man bör alltid ha ett antal kemikalier hemma, så att man kan fixa vad som behöver fixas.
Till slut behöver man också ett poolöverdrag, så att man kan täcka över poolen varje kväll, då den annars kan locka till sig änder och andra fåglar som gillar att simma, i de ödsliga morgontimmarna.
En trädgårdspool på 2000 liter och med en diameter på 2,40 meter, kräver ca 2-3 timmars jobb varje dag.
Detta nämns sällan i butiken vid köpet.
Förresten: man behöver nog ha en vattentermometer också, så att man inte hoppar i utan att veta hur kallt det är. Det ser onekligen inbjudande ut, ända tills man får veta att vattnet bara håller en temp på 24-25 grader!

3 kommentarer:

 1. Eller så sätter man igång vattenspridaren. Kostar under hundralappen. Ungarna har kul och som bonus blir det vattnat på gräsmattan :)

  SvaraRadera
 2. Det kostar att ligga på topp!!
  Borde du inte ha någon flytande belysning på kvällen också, ring så kommer jag o kopplar!!

  Christer (Antenn & Teleteknik)☺

  SvaraRadera
 3. jag/vi har blå plastpool
  mängder med grus på det rutiga poolgolveT

  Var köper jag pooldammsugare, vad koster den???
  vill nog hellre dammsuga ute än inne.
  Blir ju solbränd på köpet........hihi

  SvaraRadera