lördag 10 juli 2010

Det lönar sig inte att klaga.

Har det inte blivit krångligare och krångligare att öppna en förpackning?
Det verkar som om alla förpackningar idag måste stoppas in i ett plasthölje som är omöjligt att få bort utan verktyg. Det saknas en liten remsa att dra i, man måste hämta sax eller stämjärn för att komma åt det man har inhandlat. Och ett paket vanliga havreflingor måste nu vara försett med en bruksanvisning, som visar hur man ska öppna kartongen.
Vill man ringa tillverkaren och klaga, kommer man förmodligen till en dator som frågar vad man vill och ger olika alternativ för att fortsätta samtalet. "Gäller det produktfrågor, tryck 1", "Gäller det något annat, tryck 2", "Gäller det varken produktfrågor eller något annat, var god återkom", typ.
Trycker man 1, fortsätter msn sin resa in i datorn, som nu kan fråga "Har du positiva synpunkter, tryck 1", "Har du klagomål på produkten, tryck 2" eller "Har du frågor angående förpackning, tryck 3". Du trycker 3:an och kommer förstås in i en ny valsituation. "Har du problem med att öppna förpackningen, tryck 1", "Har du synpunkter på förpackningens dekor, tryck 2" och "Har du synpunkter på förpackningens textinnehåll, tryck 3". "Har du något helt annat du vill framföra, tryck 4".
Till slut kommer man till en röst som säger: "Vi ber dig vänta på din tur och tackar för att du står ut med oss. Det är 28 samtal före dig. Väntetiden är beräknad till 53 minuter". Då och då kommer rösten in och meddelar att nu är det 23 samtal för dig.
Står man ut och väntar, svarar till slut en levande människa!
"Hej, det är Bosse. Vad kan jag hjälpa dig med?"
–Det har jag glömt, säger du.
Förr i tiden kunde man avsluta ett telefonsamtal genom att drämma till luren med en smäll mot klykan. Det var så man kunde demonstrera sin ilska när det var befogat. Den man reagerade mot, alltså den man pratade med, märkte förstås ingenting, för det sa bara "klick" antingen du drämde på luren eller placerade den på sin plats utan åthävor.
Men det var skönt att drämma. Det var en möjlighet som modern mobiltelefoni saknar, såvida du inte vill kasta hela mobilen i golvet.
Har du synpunkter på detta, eller något annat, så är det just nu 11 läsare före dig i "kommentera"-rutan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar