onsdag 7 juli 2010

Gudruns brasa en bluff?

Gudrun Schyman eldade upp 100 000 kronor utan att rodna. Det säger en del.
Och det är vad man kommer att minnas av jippot. Vad som var det egentliga budskapet är snabbt glömt.
I bakgrunden står två PR-pajsare från Studio Total. De vet hur man får utrymme i media. Det är i och för sig ingen konst att få uppmärksamhet. Men ska Gudrun toppa gårdagens resultat, får hon minst ställa sig naken på Stureplan och vifta med armarna tills polisen hämtar henne. Då måste hon ha något insiktsfullt att säga om kvinnans situation i dagens samhälle, men också detta är snart glömt. Att hon stod naken på Stureplan, och hämtades av polis, det glömmer ingen.
PR-pajsarna har en egen Facebook-sida, där de meddelar att "Studio Total vill göra roligare reklam". Inte "effektivare reklam", alltså. "Roligare".
Bland deras exempel från verkliga livet finns hur de 2005 i Almedalen lanserade Kulturpartiet, som avslöjades som en bluff dagen efter. De har också presenterat "sportskor för hundar", vilket också var en bluff.
Studio Totals hela verksamhet tycks bygga på att man skapar spektakulära bluffar. Och nu har de alltså skänkt 100 000 spänn till Gudrun Schyman och sagt åt henne att elda upp pengarna inför TV-kameror från hela världen.
Tänk om vi ännu inte har sett slutet på den här historien? Tänk om alltihop är en PR-kampanj för PR-pajsarna från Studio Total? Ännu en bluff, alltså.

Jag kan i alla fall tänka mig att de vilken dag som helst avslöjar att
–Gudrun fick inga riktiga pengar. Det var fotostatkopior som vi själva hade gjort.
–Vi skulle aldrig ha råd att skänka bort 100 000 kronor.
–Vi gav Gudrun maximal mediauppmärksamhet. Nu när vi avslöjar bluffen, gör vi det för att flytta över en del av den uppmärksamheten från henne till oss själva.
–Och vi gör det för att vi behöver all den uppmärksamhet vi kan få.

Eller så avslöjar de aldrig den här bluffen.
De är kanske, med all rätt, redan nu nöjda med den gratispublicitet de har fått.

1 kommentar:

  1. Ibland hints det inte med i bloggosfären. Får man lov att så här i efterhand säga att avlövningen av Goldavia Skyrman var lysande?
    Tack för ordet.

    SvaraRadera