torsdag 28 mars 2013

Trött på alla kanaler.

Lyssnar på radion i bilen. 
Tryckte in P4 när jag började köra gatan fram i Limhamn. Radio Malmöhus, alltså.
Utan förvarning lyssnar jag plötsligt på Radio Kristianstad!
Hur gick det till? Radion bara bytte kanal utan att fråga. Vad gör man?
Jag tryckte in P4-knappen och fick tillbaka Malmöhus. Men bara för en liten stund. Sen var det Kristianstad igen.
Är det fel på min radio eller på radiosändaren som riktar sig mot Malmö, men inte orkar stå emot etervågorna från Kristianstad?
Irriterande.
Lika irriterande är det när man vill lyssna på musik i radion och kanalen som ska stå för senaste nytt, trafikinformation och en lagom blandad musikmix istället släpper fram en hurtig sportradioröst som refererar ett skidlopp i Norrland eller Österrike eller var i helskotta rösten befinner sig.
Vem kan tycka att det är intressant att höra hur några skidåkare förflyttar sig förbi en radiokommentator? Skidåkning är inte ens roligt att se på teve. Man ser bara några vitklädda figurer som kanar på snö. Till slut vinner en. Räcker det inte med att meddela detta, vem som vann? 
Det räcker i alla fall i radio. Vi behöver inte höra en flåshurtig kommentator skrika namn och mellantider, det räcker med att få veta vem som vann.
Och det är inte bara skidåkning som är en trist sport i radion.
Det kan till och med vara irriterande att höra en sportradioröst meddela senaste nytt från ishockeyn i Kanada. Är det verkligen av allmänt intresse att rapportera resultat från en ishockeyliga på andra sidan Atlanten? Jag bryr mig inte ett dugg om hur det går för Calgary. Och inget annat lag heller.
Jag vill höra musik i radion. En bra blandning av pop och sånt som passar när man egentligen gör något annat, t ex kör bil, jobbar eller läser dagstidningen.
SR borde ha en kanal med enbart musik, nyheter och viktig trafikinformation. 24 timmar om dygnet och inga avbrott för skidåkare eller ishockeyspelare. Sporten borde ha en egen kanal, fylld av direktsändningar från skidbackar eller fotbollsarenor och allt annat som sportiga lyssnare kan tänkas prioritera. Som det är nu blir man ju bara trött på P4-kanalen där aldrig kan vara säker på vad som sänds.
P4-kanalen är ju också lokalradiostationernas tillhåll. Så när man trycker in P4-knappen vet man aldrig vad man blir serverad. Lokala nyheter, riksnyheter, sport, musik, tävlingar för lyssnarna, trams med lokala radiostjärnor som underhåller med dösnack, tävlingar för lyssnarna eller intervjuer utan innehåll.
På en och annan lokalradiokanal som jag har hört, har man på sina förmiddagsprogram inte kommit längre än till vad de första ungdomliga närradiostationerna lanserade på 1980-talet.
Det är synd att man inte kan få SR att tänka över sitt utbud.
Som det är nu blir man bara trött på alla kanaler.

2 kommentarer:

  1. Den var bra den: "trams med lokala radiostjärnor som underhåller med dösnack, tävlingar för lyssnarna eller intervjuer utan innehåll." Subtil kritik. Risk för åthutning av en B-krönikör i den lokala kvällsblaskan?

    SvaraRadera
  2. Håller verkligen med! Skönt att höra att det är fler som tycker som jag. Det borde verkligen finnas en egen kanal för detta!

    SvaraRadera