onsdag 20 mars 2013

Vem tröttnar först på Wordfeud?

För några månader sedan var det någon som visade mig ett spel som finns i alla dyra mobiltelefoner.
Det heter Wordfeud.
Behöver jag presentera det? Du har säkert känt till och spelat det sedan det uppfanns. När jag upptäckte det hade förmodligen några miljoner spelare redan tröttnat.
Men man ser fortfarande många som sitter på bussar och tåg, på caféer och korvbarer eller var tusan som helst, där man kan koppla av och koppla igång Wordfeud och sen sitta och stirra ner i handflatan, där man håller sin mobil.
Man kan spela mot många andra deltagare samtidigt. Man kan samtidigt hålla igång mer än ett spel med en och samma deltagare. Man kan möta nybörjare, som får dig att glänsa. Man kan möta proffs som aldrig förlorar, som det aldrig går att vinna över.
Det handlar om bokstäver som ska sättas ihop till ord. Bokstäverna har olika värden, så det gäller att hitta de tunga vokalerna, som t ex Y, Z eller X, och lägga in ord där dessa ingår. Det låter inte så svårt och det är det inte heller – i början av varje nytt parti när rutsystemet är tomt. När det börjar bli trångt på spelplanen, blir det svårare och svårare att få in ord som inte stöter ihop med andra ord. Bokstäverna får bara komma i kontakt med varandra om de tillsammans gör nytta som ordbildare.
Och orden måste godkännas av något digitalt verktyg som finns inne i mobilens hjärna. Finns inte ordet där, så kommer det fram ett raljant budskap på engelska på den lilla bildskärmen. Det lyder ungefär så här: "Ordet KÖKSTEVE förekommer inte i min ordlista, så det är inte godkänt". Ungefär, alltså. Jag har hitta på massor av kluriga ord under spelets gång, men aldrig fått en enda poäng för dem. Och de jag spelar mot, de begriper mycket bättre än jag att man ska hålla sig till reglerna och inte försöka vara kreativ och hitta på egna ord. Så de vinner alltid.
Jag är dessutom alldeles för otålig för att sitta och leta efter ord med höga poäng. Jag klicka in första bästa och är glad om jag får 15 poäng. Att mina medspelare samtidigt får 85 poäng eller 145 poäng det lägger jag inte märke till förrän det kommer fram en textruta som beklagar att jag har förlorat. Men det är bara att börja på en ny omgång och hoppas på det bästa.
Jag vet inte om jag ska rekommendera spelet för dig som ännu inte har upptäckt det.
Risken att du blir fast i WF-träsket (där kom det ännu ett nytt ord som jag uppfann precis nu, men som aldrig hade godkänts av spelet). Jag ser dagligen exempel på kvinnor och män som har det svårt tack vare sitt spelberoende.
Jag säger åt dem att gå tillbaka till korsord i kategorin "Lätt" och stanna där.
Då är chansen att man får känna sig som en ny och begåvad människa.
Får man stryk i WF av sin egen fru eller sin yngste son, då är risken stor att man blir angripen av stress helt i onödan.

2 kommentarer:

  1. Det är väl inget nytt med Alfa Pet?

    SvaraRadera
  2. Är Z och X vokaler?? Eller hur menar du?

    SvaraRadera