måndag 18 mars 2013

I väntan på stormen.

Det lär vara ett oväder på väg till oss som bor i den svenska Södern.
Det blåser redan. För en halvtimme sedan vågade vi oss ut på promenad, Blondinen och jag, genom villakvarteren på gränsen mellan Malmö och Limhamn.
Emellanåt blev vi nästan stoppade av vindbyar från norr som svepte emot oss med en isande kyla som gick rakt igenom kläderna. Det var ingen skön promenad. Inte en sådan som det kan bli ibland när det är vindstilla och solen värmer. Det här var raka motsatsen.
Och det är bara början. Nere i norra Tyskland är det kaos med både snö och ishavsvindar. Ikväll ska ovädret ligga rakt över oss, imorgon ska det vräka ner snö hela dagen och det är visst inte slut på onsdag heller.
–Äh, sa fotografen när vi talade om det kommande ovädret, det blir nog inget. SMHI bara gissar. Det kan lika gärna bli fint!
–SMHI har säkert fel som vanligt, sa killen på macken.
–Det måste vara världens bästa jobb, säger Blondinen, när vi pratar väder. Meteorologerna kan lova vad som helst och det spelar ingen roll att de gissar fel för det mesta, för ingen tar dem på allvar ändå.
Det verkar som om SMHI har dåligt förtroende hos allmänheten.
–Jag kollar vad som sägs i Danmark, säger många. Eller den norska vädertjänsten, för den är mycket säkrare än den svenska.
Skönt att man inte är meteorolog.
Jag kunde ha blivit det, för jag gjorde lumpen som väderbiträde i flygvapnet och servade metarna, som vi kallade dem, med tusentals uppgifter varje dygn. Vi väderbiträden talade om för metarna hur vädret såg ut timme för timme och våra uppgifter skulle ge dem alla underlag de behövde för att räkna ut vilket väder vi skulle få de närmsta timmarna.  Det blev fel där också. Oftast på hösten, när lågtrycken började röra på sig efter sommaren.
Men jag blev aldrig meteorolog.
Jag började jobba med reklam istället.
Och det var nästan samma saks.
Ingen tar ju reklam på allvar.
Och vi som jobbar med den, vet aldrig i förväg hur våra kampanjer ska fungera.
Reklamfolket gissar lika mycket som meteorologerna.
Nu kommer snöstormen snart.

1 kommentar:

  1. Det är en djäkla tur att inte läkare har samma kvalitetsnorm som meteorologerna, då hade man inte vågat och bli sjuk!

    SvaraRadera