måndag 25 mars 2013

Musikens mästare, del 1Vi var 15 år och hade skaffat moppar.
Tyska Kreidler var ovanligt lätta att trimma, så det var varsin sådan vi körde varje kväll när vädret tillät. Jag köpte min av ett teknikgeni i Simlångsdalen. Hans hobby var att köpa begagnade Kreidler runt om i bygderna, putsa upp dem och fixa något i förgasaren som med ens ökade toppfarten från 30 km/tim till 45 och priset från 300 till 500 spänn.
Det var två saker som lockade oss nere vid Östra stranden på kvällarna. Dels Timmerstugans jukebox och dels tjejerna som spelade minigolf.
Jukeboxen var en Rock-Ola som stod ute vid golfbanan men inbyggd i en träkonstruktion för att klara lågtrycken. En låt kostade 25 öre.
När vi hade upptäckt en låt som hette "Break Up" med Jerry Lee Lewis blev det den vi spelade hela säsongen, från slutet av april till början av september.
Så snart vi kom fram till Timmerstugan, låste vi mopparna och gick raka vägen till Rock-Olan, stoppade i den första 25-öringen och hängde sen vid jukeboxen och diggade Jerry Lee Lewis.
Men "diggade" fanns ännu inte som ord, så i vår vokabulär blev det nog "gillade" som gällde. Vi gillade Jerry. Vi visste knappt något om honom, han såg inte så tuff ut som Elvis, han hade aldrig någon megahit som Bill Haleys "Rock Around  The Clock" och det fanns inga tidningar som skrev något om honom. Inte förrän han skulle turnera i England i alla fall. Då hade skvallerpressen där upptäckt att Jerry Lee, ca 21 år gammal, var nygift! Men inte nog med det: han var gift med sin 13-åriga kusin Myra!
Skvallerpressen kunde inte ha önskat sig något värre! Här var det bara att såga och förlöjliga Jerry Lee och hans fru. Innan turnén hade startat, fick de flyga hem till USA igen och möttes på hemmaplan av den amerikanska skvallerpressen, som inte hade förstått  förrrän nu att de hade en figur som hette Jerry Lee att ödsla trycksvärta på. Hela cirkusen slutade med att Jerry Lees första karriär som rockare dog ut och han fick nöja sig med att åka runt och spela på småställen i sydstaternas hålor. Men vi fortsatte att spela "Break Up" 10-20 gånger per kväll och konstaterade så småningom att Jerry Lee hade gjort flera andra bra låtar som vi  hade missat. "Whole Lotta Shakin´  Goin´ On" och "Great Balls of Fire" var de som toppnoterades av andra Jerry Lee-fans.
Låt oss härifrån ta ett hopp till 1970-talet. Elvis hade comebackat och var stor som en luftballong igen och Bill Haley turnerade mellan småhålor i Europa. Jag gjorde en intervju med honom bakom scenen i Halmstads folkpark och upptäckte att han var en reko och lite försynt farbror som blev irriterad så fort jag ställde en fråga om Elvis eller Jerry Lee.
Men det var nu Jerry Lee, som allt oftare kallades The Killer, hade börjat en ny karriär där han fick flera radiohits med countrylåtar producerade av en släkting till honom som hette Jerry Kennedy. Jerry + Jerry Lee blev ett superteam som fick Nashville i gungning. Med låtar som "Another Place, Another Time", What´s Made Milwaukee Famous (Has Made A Loser Out of Me", "She Even Woke Me Up To Say Goodbye" och "Middle Age Crazy" fick världen en ny stjärna på countryhimlen och Jerry Lee hörde till de stora skivsäljarna igen, precis som när han rörde till begreppen i rockens barndom.
Och sedan 1970-talet har han alltid funnits där och alltid visat att han fortfarande kan få en publik att jubla. Senast jag såg honom var på KB i Malmö för ett par år sedan. Han var en man i 80-årsåldern som fick hjälpas in på scenen, men när han fick fart på fingrarna kände alla igen hans pianospel och när han spelade publikens önskelåtar syntes det på långt håll att han fortfarande ville visa att han var The Killer och alla andra rockstjärnor från 50-talet var borta och uträknade sedan länge.
Och nu blir han hyllad gång på gång av dagens rocktungviktare.
Album som "Mean Old Man" (2010) bjuder på duetter med Eric Clapton, Willie Nelson, Keith Richards, John Fogerty och Mick Jagger. På "Last Man Standing" (2006) dyker det upp namn som B B King, Rod Stewart, Bruce Springsteen och ett helt lass andra megastars.
Får jag rekommendera en Jerry Lee-platta för någon som  har blivit intresserad nu, så blir det "Killer Country" som kom 1995 och rymmer 20 Jerry Kennedy-producerade countryspår av absolut högsta klass. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar