måndag 4 februari 2013

Har alla varit på kurs?

–Tack för det och ha nu en bra dag, sa damen bakom disken på apoteket.
–Varsågod och så önskar jag dig en trevlig måndagskväll, sa pizzabagaren.
–Ha en skön weekend! sa den unga grabben på Systembolaget.
Har alla varit på kurs?
Det verkar så. Eller så har alla varit på weekendresa till New York eller Florida och upplevt hur man bäst ska bemöta sina kunder.
Alla bakom en disk har i alla fall plötsligt blivit artiga, glada och trevliga.
Nja, alla är kanske att ta i. Det finns fortfarande gamla trötta herrar och damer som hellre skulle vilja sitta hemma vid teven än att asa sig ut till sina gamla butik. Där får man sällan ett leende.
På de nya köpcentralerna verkar nästan alla anställda med uppgift att ta hand om kunder fått en snabbkurs i vad man ska säga och hur man ska se sina kunder i ögonen när man har fått betalt. Hur ska leendet växa fram naturligt? Hur ska man undvika att känna sig fånig när man tilltalar sin kunder? Allt sånt finns detaljbeskrivet i kursen.
Men visst är det trevligt? Man får nästan känslan att man kanske ska stanna en stund vid kassadamen och prata lite väder och vind.
Det känns nytt och fräscht. Internationellt.
Speciellt för oss som var med på den tiden då varuhuset hette EPA, låg i city och betjänades av damer med gröna rockar. De, damerna alltså, pratade med sina kolleger medan de stoppade ner allt man hade köpt i en påse och brydde sig aldrig om att leverera ett leende riktat mot sina kunder.
Det har tagit en jäkla tid innan det blev modernt att önska kunderna en trevlig dag.
Hoppas det håller i sig.
Har du förresten tänkt på att fler och fler bilister har börjat använda sina blinkers igen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar