lördag 4 december 2010

Fågeldansen.

–Det spökar! sa Blondinen när jag kom hem.
–Det hörs underliga ljud inne i köksväggen! Och när jag satte igång fläkten, lät den som ett fyrverkeri. Och så tystnade den. Den gick liksom ner i varv och sen satte den igång igen.
–Det är nog bara inbillning, sa jag.
En stund senare upptäckte vi att belysningen i gästtoaletten gick på halvljus. Lamporna lyste bara svagt, som i en romantisk rockvideo. Jag provade några andra lampor i närheten på nedervåningen. Alla lyste bara svagt och försiktigt.
–Det är nog bara inbillning, sa Blondinen.
Sen ringde vi vår elektriker.
–Aha, sa han. Det måste vara en fas som har slagits ut. Ni har tre proppar på ingången från gatan och det är nog en av dem som har lagt av. Då blir det svag belysning. Men jag har inte tid att komma.
Vi ringde vår snickare istället. Han kom meddetsamma och började demontera köksfläkten, sedan han hade skickat ner mig i källaren för att kolla de tre propparna. När han ryckte loss underdelen till fläkten singlade det ner en fågelfjäder från innandömet.
–Vi ska nog inte öppna den här apparaten, sa han. Jag tar loss den och bär ut den. Så får ni skaffa en ny fläkt. Han ringde också en annan elektriker som kom på nolltid och tittade på samma proppar som jag strax innan hade konstaterat vara helt intakt.
–OK, sa elektrikern. Det måste vara fel ute i gatan. Ni får ringa Eon!
Ute i gatan, tänkte jag och såg tunnelbanebygget framför mig. Måste de riva upp asfalten och gräva sig ner i gatan? tänkte jag.
Men det fanns visst ett skåp av något slag längre bort på gatan och där hittade Eon-patrullen en propp som hade gått. När den var utbytt, lyste alla lampor som de skulle, datorn gick igång och allt var som förr.
Utom i köket. Där saknas nu en fläkt.
Och den som satt där innan fågelattacken var italiensk. Firman som levererade köket ligger i Göteborg. Där håller de nu på med att jaga sina f d leverantörer i Italien, för att försöka hitta den fläkt vi så väl behöver.
För just nu osar det matlagning i hela huset.
Hur i helskotta kunde en fågel få för sig att göra en störtdykning ner i en skorsten mitt på ljusa dagen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar