måndag 24 maj 2010

Tips för årets semester:

En sommar när vi inte visste vad vi skulle hitta på, bestämde Blondinen och jag att göra en Sverigerunda med bil. Från Malmö norrut ända upp till Riksgränsen och sedan söderut igen. Ingenting bokat i förväg. Bara gasa på och stanna när det fanns något att titta på. Hotell skulle vi hitta när vi behövde dem. Så vi packade ett par resväskor och gav oss i väg med våra nya fyrhjulsdrivna Subaru.
Dag 1. 12 juli.
Startade tidigt med fulltankad bil. Stannade i Åstorp på Checkpoint E4, där man kunde hitta turistbroschyrer från nästan hela Sverige. Nästa stopp blev i ett grått och kyligt Gränna, där vi letade efter polkagrisar och pizza. Anlände till Stockholm i kvällningen och tog oss in i lånad lägenhet på Söder. Kollade den närmsta omgivningen, Stockholm har man ju sett så att det räcker.
Dag 2.
Första stopp Uppsala. Tittade på Domkyrkan. Bussarna i stan var lika gröna som hemma i Malmö. Fortsatte till Gävle, där det började ösregna. Mellan skurarna hann vi titta lite på centrum. Sedan letade vi upp Furuviksparken, men där fanns ingen berg- och dalbana! Så vi körde vidare mot Sundsvall och hittade ett hotell som hette Ritz. Hittade också en bar, där vi råkade träffa hela Roxettegänget på turné.
Dag 3.
Tittade lite extra på Sundsvalls vackra gamla hus i centrum. Vidare norrut. Snabba stopp i Härnösand och Örnsköldsvik. Höga kusten såg vi från bilfönstret. Lunch i Umeå, som hade "gånggator" enligt skyltarna. Inga gågator, alltså. Enligt turistbroschyren skulle här också finnas "storstadspuls". Vi letade, men hittade inte den. Blommorna som såldes på torget hade vi haft i Malmö för två månader sedan. Sedan fortsatte vi mot Piteå. Tittade på det berömda Pite havsbad och såg en iskall och öde strand. Här kändes det extra långt till Tylösand! Så vi fortsatte till Luleå och tog in på Max Hotell och åt en pizza på en kinesisk restaurang.
Dag 4.
Stannade till i Gammelstad och tittade på träkåkar. Fortsatte ut i ödemarken för att se Storforsen, Sveriges största obundna vattenfall. Det krävdes en promenad i vildmark och sen hördes dånet. Stannade i 15 minuter, sedan måste vi fortsätta. Nästa stopp blev Jokkmokk. Vi passerade Polcirkeln, besökte Gullans Bar (där det jobbade en skånsk servitris) och fortsatte till Malmberget, där vi såg den berömda kåkstan som påminde om vilda västern, och körde sedan till Kiruna, där vi tog in på Hotell Ferrum. På hotellet fanns en bar, där man kunde uppleva både slagsmål och vanlig fylla samt grovhångel. Ljust hela natten!
Dag 5.
Vidare norrut. Ut i vildmark. I Abisko fanns den sista bensinstationen. Här kunde man betala med vilket kreditkort som helst, trots att det stod Q8 på pumparna. +2 grader mitt på dagen i ödemarken. Såg fjäll på avstånd och en äkta kåta intill vägen. Stannade i Riksgränsen för en kaffepaus. Sen tog Sverige slut. Tvingades välja: samma väg tillbaka till civilisationen eller in i Norge för att komma söderut? Det blev vägen över Saltfjället in i Norge.
Dag 6.
Stora fjäll, snö och grå himmel. Fick åka färja när vägen tog slut. Kyligt. Över Björnfjället, nästan 2000 m högt! Till slut kom vi till Mo i Rana, där vi hittade det enda lediga rummet i hela norra Norge.
Dag 7.
Söderut och in i Sverige vid Tärnaby. Passerade Storuman, Vilhelmina och andra exotiska platser. 125 mil till Malmö enligt en vägskylt. Körde ända till Östersund, där vi upptäckte riktiga gator igen. Checkade in på Zäta-hotellet.
Dag 8.
Stötte ihop med hela O-ringen, världens största orienteringstävling, men lyckades ta oss förbi löparna och fortsätta söderut. Hamnade i Dalarna och nu gick vägen nerför. Såg Vasaloppsporten (mål eller start?) och en staty föreställande Wasa-kungen själv. Sen var Värmland inom räckhåll. Karlstad verkade vara en lugn och fridfull stad. Tog in på ett f d fängelse, numera hotell.
Dag 9.
Passerade Göta kanal, Hjo och gasade sedan på ända till Halmstad! Nästan hemma alltså, så vi fortsatte och hade vid hemkomsten kört 465 mil. Och detta var 1989, då bensinen kostade ca 4:75/liter. Vi tankade alltså för ca 2250 kr. Idag skulle soppan kosta ca 6100 kr...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar