söndag 16 maj 2010

Bättre än en jukebox.

När jag fyllde jämna år en gång i tiden, hade firman där jag jobbade samlat ihop till en begagnad Wurlitzer juke box. Hur snygg som helst, tyckte jag, men Blondinen pekade genast på källartrappan.
–Ställ den nånstans där den inte är i vägen, sa hon och pekade på vår sällan utnyttjade gillestuga.
Jukeboxen var tom på 45-varvare, så jag fick fylla den själv genom att plocka favoriter från min samling. Modellen såg ut att vara tillverkad på gränsen mellan 50- och 60-talet, så jag stoppade i plattor från den här tiden. Det blev Elvis, Jerry Lee, Eddie Cochran och Chuck Berry plus en massa Platters, Ben E King, Ronettes och en och annan tidig Beatles. Fabian, Ricky Nelson, Conway Twittey och andra one-hit-wonders fick också åka in i apparaten. Och så kopplade jag bort en funktion som var avsedd att ta emot 25-öringar. Därmed gick det att spela gratis.
Sedan stod jukeboxen där nere, ensam och tyst för det mesta.
En vacker dag flera år senare såg jag en annons i tidningen under "Önskas köpa". Någon ville ha en jukebox hemma i gillestugan. Han kom med en lastbil och två starka kompisar, betalade kontant och fick alla 45-varvarna på köpet.
Många gånger har jag ångrat att jag sålde den. Men då tänker jag på att den var en effektiv vinylförstörare. Den repade sönder spåren i plattorna.
Och nu har jag hittat YouTube, så nu saknar jag aldrig den gamla Wurlitzern.
YouTube är en fantastisk uppfinning, full av musik från när och fjärran och från alla epoker. Skriv in till exempel The Everly Brothers i sökrutan och de två bröderna finns med massvis av hitlåtar från 50-talet fram till modernare revivalversioner. Och man får inte bara höra dem – bröderna med de översvallande frisyrerna syns ju också i gamla klipp från olika teveshower. Det är ingen hejd på hur mycket det finns att titta på – och då pratar jag fortfarande bara om musiken. Allt det andra har jag inte tid med. Nu ska jag kolla hur mycket man kan fiska upp från den svenska rockhistorien. Finns det gamla klipp med Rock-Ragge och Little Gerhard? Finns det lokala band från 60-talet? Kan man hitta Jean Lundéns? Nä, någon måtta måste det väl vara?
Men det är det som är det roliga med YouTube: man blir hela tiden överraskad.
En gammal jukebox kan vara fin, men den har inte en chans mot YouTube.

3 kommentarer:

 1. Lasse Collin16 maj 2010 11:44

  Lägg sen till Spotify också, så inser man raskt att man behöver ytterligare minst en livstid avsatt enbart för musiklyssning, och att det i stort sett var rätt onödigt att samla på sig en massa skivor.

  SvaraRadera
 2. Kolla in www.youtube.com/halmstadmusik Jag håller på att inventera alla genrer från Hambe till hårdrock och behöver all hjälp jag kan få! Tanken är en låt, en bild en kort bio per band. Jag kickar igång från Charlie Kuylenstierna/Charlie Malle and then onwards... I dagsläget har jag väl ca 250-300 band men ska upp i 500 tycker jag allt... Det kommer ta lång tid och vi är många som hjälper till.

  Jag ser gärna att du hör av dig till mig på halmstadmusik@gmail.com Det hade varit trevligt!

  SvaraRadera
 3. Saknar den där gamla hitten med Kyu Sakamoto - Sukiyaki

  SvaraRadera