torsdag 27 september 2012

På semester.

En vecka i solen på ett ställe där vi aldrig har varit.
Spännande?
Jag vet inte. Har man sett ett turistresmål nere vid Medelhavet, har man sett alla.
De verkar forma sig efter varandra. Att skilja sig från mängden verkar vara förbjudet för turistorterna.

Jag borde veta.
Jag har skrivit texterna i tjusiga resekataloger bl a för Vingresor, 186 sidor med beskrivningar av resmål efter resmål som såg likadana ut antingen de låg i Spanien, Grekland eller Turkiet.

Jag fick resa runt med en fotograf och bekanta mig med alla dessa turistorter på Kreta, Rhodos, Mallorca, Gran Canaria och flera andra. Och om ortsnamnen var Playa del Ingles, San Agustin, Cala d´Or, Costa del Sol eller Rimini spelade ingen större roll. Efter ett tag kunde jag knappt hålla reda på var jag hade varit. Allt såg likadant ut. Fotografen hade ett helsicke att hitta motiv.

Jag kom hem med massvis av anteckningar och innan jag hade hunnit skriva färdigt om Alcudia, skulle jag vara på plats för att kolla Rimini.

Så sedan dess har jag undvikit alla charterresmål. Jag fick nog av "små pittoreska gator", (betyder att här händer det ingenting), "märkliga fornminnen" (man begriper inte vad det är man tittar på), "sprudlande nöjesliv" (diskoteket i hotellbaren ger dig inte en chans att somna på rummet) och så vidare.

Men nu ska jag trots detta tillbringa en vecka i en hotellby nere vid Medelhavet.
Rapport kommer om en vecka. Tills dess tänker jag lata mig.

1 kommentar:

  1. Jag håller inte med dig fullt ut eftersom det finns andra platser än turistbroschyrernas "stationära chartermål" att resa till. Jag reser oftast "offline" numera, såvida det inte är en välorganiserad "kulturresa" till en speciell plats jag längtar till (dvs inte lokaliserad till ett särskilt hotell vid t.ex. Medelhavet). Jag har tröttnat på att vara stationär. Ibland bokar jag t.ex. bara en resa till Barcelona, det finns massor av hotell att välja och programmet fixar jag själv: fotboll, museer, parker, restauranger, lokala utflykter, osv. Charterresor tar bort initiativförmågan hos många. Resebolagen är så traditionella i sina upplägg. De borde hellre ge tips om möjligheter och valfrihet, så att människor kan fixa lite själv. Varför inte sälja en "grundbiljett" och att man själv sedan bestämmer vad man vill se och göra (ev. utifrån ett formulär). Det kan vara en start att bli självständig! Vem f-n står ut att ligga vid en pool eller på en strand i längden?

    SvaraRadera