onsdag 19 september 2012

Det blir lite Halmstad och mycket annat.

Häromdagen, tidiga förmidddagen, hos Friskis & Svettis i Malmö, kom det fram en tjej till mig och frågade om det var jag som hade skrivit en bok om Halmstad.
Detta hände alltså på morgonkulan i Malmö, ca 13 mil från Halmstad. Och boken som tjejen menade, "Ditt och mitt Halmstad" kom ut för 14 år sedan. En kompis hade köpt den till henne – i Ullared.
Den innehåller kåserier som tidigare hade varit publicerade i Hallandsposten. Min ungdoms favoritförfattare var alla kåsörer i Stockholmspressen, Kar de Mumma, Eld, Red Top och lite senare Jolo och Torsten Ehrenmark. Det var dem jag läste. Deras kåserisamlingar fanns på bibblan.
Min första bok innehöll kåserier om grisarna i skyltfönstret, Rut i röran, Halmkärven och andra begrepp som man måste vara Halmstadsbo för att begripa. Gustafs korvar hör också dit, precis som Timmerstugan och Japan, Dödsbacken på Galgberget och eldsvådan i Tylösand.
Och det såldes några hundra böcker, så jag fortsatte några år senare med "Halmstad från och till" och "Häromdagen var jag i Halmstad".
Vid besök i Halmstad brukar det vid promenader på stan dyka upp en och annan läsare, som undrar om det inte är dags för en ny bok.
Så det finns kanske utrymme för en till i bokhyllorna.
Men räcker Halmstad till?
Finns det mer att kåsera kring?
Så tänker jag nu. Och så minns jag en massa roliga och intressanta sammanhang som jag har hamnat i på helt andra orter. I Malmö, t ex.
Jag ska inte avslöja något här, men många Malmöbor känner till mannen vars huvud svällde och krympte om vartannat dag efter dag... Det kan bli ett ovanligt roligt kåseri, som t o m Red Top hade älskat att få skriva.
Och det finns mer, vänta bara.
Titeln får nog bli "Inte bara Halmstad".
Ni som bor på andra orter kan ju då också bli lite nyfikna. Eller?

1 kommentar: