måndag 13 augusti 2012

OS slut och sommaren har inte börjat.

Konstiga dagar när ett OS pågår.
TV och radio låter inte alls som vanligt.
Istället för inslag mellan melodiradiolåtarna om Gudrun Schyman eller Björn Ranelid, handlar det om en spjutkastare från något land man sällan besöker eller om handbollsflickor från Sverige som vägrar vinna en match.
TV och radio fyller i OS-tider minst en kanal med direktinslag från morgon till kväll.
Man tror ju nästan att det är något viktigt som pågår.
Och ändå är det bara ett antal ungdomar, ja – och så Jörgen Persson förstås, som kastar och hoppar och hystar en boll. Från alla världens hörn, visserligen, men det är ju inte så konstigt i vår moderna värld att ta sig till London, var man än kommer ifrån. Det handlar om några timmar för dem som bor längst bort. Annat var det förr, t ex 1912 när OS gick i Stockholm. Kom det någon från Australien då? Hur många månader tog resan? Jag vet inte, men resan var en större prestation än stöta en kula.
Nu är det i alla fall slut för den här gången.
Nu blir allt som vanligt. Vi kan börja prata väder igen.
Varför blir det så sällan som vädergubbarna spår?
Det är inte så konstigt. Vädergubbarna på SMHI kan inte spå. De kan bara gissa väder.
För det mesta blir deras gissningar väl... så där. Halvrätt liksom. Lovar dom regn, så kommer det. Men kanske inte samma dag som SMHI tror. Kanske en dag tidigare eller en dag senare.
Prognoser för de närmaste timmarna verkar funka någotsånär. Men hur många orkar läsa kvällstidningarnas feta rubriker om hur vädret ska bli i nästa månad? Rubriker som OM TRE VECKOR KOMMER TYSKVÄRMEN! och liknande, de är löjliga. Ingen vet hur vädret ska bli om tre veckor. Inte ens YR.no, Norges motsvarighet till SMHI, som har bättre prognoser för t ex Malmö, än vad SMHI lyckas prestera. Men inte ens YR.no har någorlunda rätt varje gång. För det är vädret som bestämmer.
Meteorologerna kan göra sina beräkningar, studera vindar och lufttryck och molnhöjd och sikt och temperaturer och allt vad de har – men de kan inte mer än att gissa.
Därför blir det rätt ibland men fel för det mesta.
Nu är det inte mycket kvar av sommaren, om man tittar i en kalender.
Och ändå har den knappt börjat. Det blev visst inte så mycket i år. Inte många dagar med +25. Mer moln än sol.
Men det är inte meteorologernas fel.
De gör så gott de kan, när de gissar.
Vädret blir vad det blir.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar