onsdag 1 juni 2011

Var Malmö inte lika bra förr?

När jag flyttade från Göteborg till Malmö i skarven mellan 60- och 70-talen, pratades det aldrig om att Malmö var en trist och grå öststatsstad, som man gärna gör idag när man tittar tillbaka och jämför med dagens Malmö.
Idag är Malmö en stad på bettet, en stad som växer så det knakar, en stad med nya moderna shoppingområden, med tunnelbana, världens snurrigaste skyskrapa, ett modernt universitet, blomstrande uteliv och med en internationell befolkning som har gjort Möllevångstorget till ett sydeuropa i miniatyr. Malmö är omtalat, Malmö drar till sig nya invånare och t o m stockholmare flyttar hit.
Men när jag flyttade hit en gång i tiden, gjorde jag det av samma skäl som stockholmarna flyttar hit idag: för att Malmö verkade vara en lagom liten storstad där det fanns allt man behövde.
Jag ska ta ett exempel på att Malmö redan för 30-40 år sedan var före både Göteborg och Stockholm: kroglivet.
Malmö var Sveriges krogtätaste stad.
Och det var inga dåliga krogar man kunde ta ut sina kunder på, när de kom hit på besök för att diskutera den nya reklamkampanjen som vi på byrån hade jobbat med. (Malmö hade också reklambyråer som lockade hit kunder t o m från Stockholm!)
Vi tog dem till Falstaff, om de var sugna på en fin köttbit, lagad precis som de ville ha den. Man fyllde i en blankett som man lämnade till kockarna via servitörerna.
Vi tog dem till Kockska krogen om de ville ner i de djupa valven där det fanns både ett fint kök och en fin vinkällare.
Vi tog dem till Sturehof om de ville synas bland mediafolket som gärna gick hit för en lunch eller en kvällssupé av högsta klass.
Vi tog dem till Kramers, Rådhuskällaren eller Pers krog.
Men helst av allt ville de förstås till Savoy, där Lendrop gick omkring och hälsade och såg till så att varje gäst kände sig som den viktigaste i huset. Och när vi talar Savoy så talar vi Europaklass. Savoy i Malmö skulle klara sig utmärkt om det hade gått att flytta hela klabbet till Paris.
Det fanns också kunder frå Stockholm som ville gå till Kronprinsen för att avnjuta en show á la Las Vegas. Eller ville se det senaste på Malmö Stadsteater, för allt som spelades där blev omtalat i hela Sverige.
Ärligt talat vet jag inte till vilka krogar man tar med sina kunder från Stockholm idag (om man har några)?
Finns det någon krog som kan mäta sig med de jag minns från förr?
Jag tycker att man glömmer bort en del, när man jämför Malmö från förr med Malmö idag.
Det som har ändrat sig med tiden, det är människornas vanor. Många fler går ut idag, träffas på puben, trängs med varandra och låter sig roas av allt som växer upp därför att fler och fler träffas på stan istället för att sitta hemma och uggla vid teven.
Och det gör man inte bara i Malmö. Det är likadant i resten av Sverige.
Men det var nog här det började en gång i tiden.
När Malmö var Sveriges krogtätaste stad. Eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar