onsdag 8 juni 2011

Värmerekord.

Jaha, nu är det slut på de senaste dagarnas värmebölja.
Alla som har gått omkring och suckat över den klibbiga värmen, kan andas ut och gotta sig åt en föraning av den kommande hösten. För det ska, säger SMHI, bli dagstemperaturer runt 15 grader, blåsigt och, så klart, rejäla skurar.
Jag klagar aldrig över värme.
Jag njuter av värmen på semesterresmålen runt Medelhavet.
Och jag gillar verkligen hettan i Texas när solen steker asfalten och luften står stilla och dallrar så att man kan se det med blotta ögat. Visst, man håller ju sig i skuggan om det finns någon och sitter man i hyrbilen kör man inte en meter utan att A/C:n går på fullvarv. Temperaturen går sällan ner under 35 grader under sommaren i Texas, det måste man räkna med om man ska ta sig dit av någon anledning.
Men det finns ett resmål som slår alla andra om det är värme man vill ha.
Och då pratar jag Las Vegas.
45 grader hett dygnet runt, det tar på krafterna!
Inte undra på att de stora hotellen är byggda så att man inte behöver gå utomhus.
På Caesars Palace där vi bodde kan man stanna inne på hotellet dygnet runt. Där finns gator och torg, barer, krogar med eller utan shower i världsklass, butiker av alla de slag, caféer, pubar – och naturligtvis spelhallar. Ljusarrangemang ger hotellet en egen dygnsrytm: man upplever morgon, dag, kväll och natt i ett mycket snabbare tempo än naturens. Efter ett tag har man inte en aning om vad klockan är. Och då kanske man letar upp en utgång, så att man kan komma ut i verkligheten ett tag.
Det är då man upplever vad 45 graders värme innebär.
Och man drar sig snabbt in igen till en mer lagom 23-gradig temperatur. Och man struntar i om det är morgon eller kväll.
Det konstiga är att man kan längta dit igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar