måndag 7 juni 2010

Varför är det alltid fel musik i radion?

Körde bil Malmö–Göteborg tur och retur och försökte hitta någon bra musik på radion.
Hittade ingenting som förgyllde bilturen.
För övrigt pratades det mer än det spelades musik på flera frekvenser. Sportprogram med hysteriska röster hördes utan slut på P4 samtidigt som det erbjöds malande diskussioner på P1. P2 hittade jag aldrig.
P3 spelade musik för tondöva lyssnare som tycker om när några programmerade maskiner turas om att släppa ifrån sig rytmiska pip, dunk och stön.
Och på reklamradiostationerna snabbpratade obegåvade presentatörer låtar som möjligen passar på diskotek sent på nätterna.
Jag lät radion söka själv och den hittade en massa stationer. Men inte en enda med musik som gjorde mig glad, inte en låt som fick mig att må bra.
Jag har varit skivsamlare de senaste hundra åren och vet hur mycket bra musik det finns, riktig musik framförd av verkliga artister och musiker.
Kunde inte SR få ha en kanal, P5 eller vad den skulle kunna heta, som vänder sig till alla oss som mår illa av maskinmusik för plasthjärnor och som tycker att både diskomusik och svenska dansband ska spelas på dansställen och inte i radion?
Vi är många som njuter av bra musik och det kan vara musik av en mängd olika slag, från rock, pop och country till soul, blues och folk. Men det ska vara musik framförd av artister som menar vad de sjunger och musiker som älskar sina instrument.
På en resa mellan Malmö och Göteborg skulle bilturen bli trevligare, mindre stressig och kännas mycket kortare, om jag hade fått höra till exempel Willie Nelson, Frank Sinatra, Texas Tornados, Jerry Lee Lewis, Rosanne Cash, NRBQ, The Blasters, Joan Armatrading, Los Lobos, Kris Kristofferson, Johnny Cash, Lucinda Williams, Ray Charles, The Beatles, Etta James, B B King, Bruce Springsteen eller några hundra andra och naturligtvis även svenska artister och nya spännande namn i samma klass och med samma inställning till musiken. En radiokanal av den här sorten, där musiken endast kompletterades med senaste nyheter och trafikinformation, skulle snabbt få en stor och trogen publik. För musik har en välgörande effekt på oss människor. Vi blir glada och harmoniska om vi lyssnar på musik som ger oss något mer än bara ett läte. Vi upptäcker vad som är hög kvalitet om vi får höra bra låtar, förstklassiga artister och arrangemang som bygger på verkliga känslor.
En radiostation som gav oss detta skulle vara ett perfekt sällskap på vägarna.
Som det är nu, är radion mera en plåga.

1 kommentar:

  1. Jag är med på att starta p5!! Vår slogan "För oss som gillar MUSIK"
    /Christine

    SvaraRadera