onsdag 9 juni 2010

Minns du också Radio MCB?

Så fort jag skriver något om dagens radiopolitik med ett statligt företag som svarar för nyheter, kultur, debatt, underhållning, samhällsfrågor, politik och annat viktigt och ett antal reklamradiostationer som spelar popmusik dygnet runt, så dyker det upp läsare som vill ha tillbaka Radio MCB.
För alla som växte upp i Malmö under 1980-talet är Radio MCB ett begrepp. Radio MCB spelade aktuell pop och rock under några timmar varje lördag och söndag, hårdrock och annat ett par kvällar i veckan. Och hos stationen ringde telefonen oavbrutet. Lyssnarna engagerade sig i musikvalet, tjatade om sina favoriter och hade synpunkter. Radio MCB var något nytt, något som aldrig hade hörts i svensk radio. Det fanns andra stationer på närradion som fyllde samma funktion, men det var Radio MCB som stod för kvalitet, en egen stil, högt tempo och humor. Det var kul att lyssna på MCB.
Så det år inte så konstigt att många lyssnare från MCB-tiden skulle uppleva det som en stor händelse om stationen kom tillbaka igen.
Och det skulle bli mycket roligare att sätta igång sin radio.
Vad är det då för fel på de kanaler vi har att välja på idag?
Tja, det finns nog massor av synpunkter på detta. Mina åsikter är mina, men de kanske delas av många andra?
SR med sina regionala stationer har ingen riktig profil. De olika kanalerna P1-P4 sänder program av olika karaktär där P1 står för seriositet i stil med en morgontidning, P2 står för kultur, P3 ska vara ungdomlig och P4 med regionala stationer låter som en blandning av alltihop. Här finns kvalitet av hög klass (t ex Lotta Bromés inslag på eftermiddagarna) men också inslag som måste förses med töntvarning. Radio Malmöhus eviga "Skånemästaren" passerar ideligen gränsen för vad som är fjantigt, mycket beroende på programledarnas försök att blanda skämt och allvar med skämt som inte är ett dugg roliga och allvar som inte går att ta på allvar...
Därutöver har vi då alla dessa reklamradiostationer som maler på med middle of the road-musik dygnet runt serverad av presentatörer som aldrig säger något originellt eller oväntat. Endast Fylking har denna förmåga i reklamradiodjungeln.
När Radio MCB var som bäst och Anders Östling Jocke Forsell och Janne Fexxman (som bytte namn då och då) var i form, då kunde vad som helst hända. Och man hittade nya förmågor efter hand som stationen behövde nya röstresurser.
Det bästa hade varit om någon av finansiärerna till det som blev RIX, Megapol, City eller vad de nya kommersiella stationerna nu hette, hade köpt över gänget bakom Radio MCB och fått igång en station för sändningar över hela landet.
Då hade Sverige haft en radiostation med en egen stark profil som förmedlade glädje, galenskaper och gemenskap dygnet runt.
Eller har jag fel?

1 kommentar:

 1. Visst minns jag Radio MCB.

  Har just lyssnat igenom några ljudfiler från MCB med minnesprogram från Radio Syd. Finns dom programmen kvar i något arkiv kanske?

  Mvh
  Göran
  Saxtorp

  SvaraRadera