tisdag 1 december 2009

Gratis! Goda råd för ditt hem!

Blondinen ville att vi skulle röja lite i bokhyllorna, eftersom de inte längre har plats för eventuella nyinköp, kommande julklappsböcker och andra överraskningar. Vi letar och hittar några romaner från förr, som verkar i stort sett värdelösa och aldrig kommer att bli efterfrågade. Vi fick ihop en liten slänghög med dylikt.
—Jag tar en till, säger jag och får fram "Husmoderns rådgivare", skriven av en Kerstin Wenström och utgiven 1925.
—Här kanske man kan få en del tips, säger jag och läser högt några rader utvalda på måfå.
—"För att behålla den vita färgen på vita lackerade möbler, gnidas de, sedan de blivit tvättadde och borstade med en blandning av slammad krita och vatten."
Blondinen säger att hon inte har en aning om var man köper slammad krita.
—Här finns massor av andra tips! Man kank t o m klara sig utan dammsugare! "Om man varken har en elektrisk dammsugare eller en patenterad mattsopare, får man sopa mattan med en vanlig mattborste av rotfiber. Då är det nödvändigt att överstänka mattan med vatten eller utströ fuktiga te-blad över den, vilka uppsuga dammet vid sopningen." Perfekt! Vår dammsugare krånglar ju ofta. Vi köper så klart hem en låda teblad på ICA!

—Tur att vi har gott om plats i alla fall. "I många hem är man så trångboodd, att något dagrum måste användas som sovrum. I sådant fall är det rådligt att varje kväll, innan bädden ordnass, breda över befintliga prydnadssaker, fotografier m m med ett lätt skynke, och om tvättattiralj ställes in likaledes breda ut ett skynke eller en matta under densamma."
—Förstod du detta? frågar jag Blondinen.
—Nja, tvättattiralj har vi väl ingen som går att flytta...?

—Hör här då: "Det förekommer ibland att trämask grasserar i möbler av björk m fl träslag och göra hål och gångar däri. Då bör man inspruta fotogen i hålen, tills dessa ej kan uppta mer. Denna behandling upprepas ett par gånger."
—Ja, det är nog effektivt. Men vad sprutar man med?
—Framgår ej... vattenpistol, kanske? Men behöver vi inte göra rent våra tapeter? "Tapeter, som blivit smutsiga eller rökiga, rengöras på följande sätt: En badsvamp fylles med vetekli, och härmed gnides tapeten. Eller syr man en påpse av tunt tyg, fyller den med pulvriserad gips, fäster den på en långborste och gnider lätt över tapeten."
—Vi får kolla våra tapeter. Det var längesen.

—"Bakning av matbröd förlägges helst till mitten av veckan; kaffebröd däremot till lördagen, så att man får njuta av det färskt på söndagen".

Och köksbord som dessa har väl inte ens IKEA: "I handeln förekommer ett mycket praktiskt köksbord, kombinerat med stryk- och bakbord och som i låder under bordsskivan har plats för alla bakattiraljer. Vidare finns ett annat bord, så inrättat att det med ett enkelt handgrepp kan förvandlas till en utmärkt hemmamangel med 60 cm breda valsar. Själva mangeln förvaras i en låda under bordsskivan."
—Så bra att man kan ställa undan mangeln när man äter, säger Blondinen. Finns det ingenting om hembiträden?
—"De flesta hembiträden vilja helst betjäna sig av trasor vid diskningen. Detta må så vara, blott dessa sköljes ur efter slutad diskning och hängas upp att torka."

Vi sparade boken, ty den hade även intressanta rubriker som VAD MAN HAR ATT IAKTTAGA DÅ ELD UTBRUTIT, SKÖTSELN AV FJÄDERFÄ OCH KANINER, LAVEMANG och ÖGONÅTKOMMOR.

En sådan bok kan man ju ha nytta av när man minst anar det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar