söndag 14 oktober 2012

Beatles 50 år??!!

Det är både märkligt och lite skrämmande. Man kan knappt tro det.
Men häromdan var det alltså exakt 50 år sedan som The Beatles blev till.
50 år sedan och det var då, sägs det, som världen förändrades. Från vad till vad vet jag inte riktigt, men det var i alla fall fyra kisar från Liverpool som stod för bedriften.
Egentligen hade det hänt en gång förut att tonårsmusiken förvandlade världen.
Då var det 50-tal och huvudpersonen hette Elvis.
Mina tjejkusiner i Helsingborg spelade en 78-varvare med en låt som hette Tutti Frutti och jag insåg med en gång att detta var slutet för Glen Millers orkester och andra som spelade foxtrot.
Men vad betydde Tutti Frutti? Varför sjöng han om "blandad frukt"? En obegriplighet för en 12-åring från Halmstad. Och vad menades med "a wap amma lap amma lap bam boo"? Skit samma, det var hur han gjorde det som fick mig och några miljoner andra att lyssna och härma och drömma om en karriär inom det som kallades rock´n´roll. Kunde en lastbilschaffis från Tupelo, så borde ju vem som helst ha en chans? Och både hemma i USA och i Europa och i Sverige fick han en svans av  härmisar som hette Rock-Ragge, Eddie Cochran, Little Gerhard, Tommy Steele, Little Richard, Jerry Lee Lewis och några hundra till. Men Elvis var kungen så länge han sjöng rock´n´roll.
Sen blev det 60-tal och rocken var död. Nu började man tala om pop istället för rock. Och i en källare i Liverpool spelade ett band som hette The Beatles. Detta visste vi ingenting om förrän det började skrivas om dem i Bild-Journalen. Och så kom det en låt som hette "She Loves You". Det var inte deras första platta, men det var den första med en hook som fastnade i skallen. "She Loves You Yeah Yeah Yeah" hördes plötsligt på Radio Luxembourg som spelade pop varje kväll, och ja, världen förändrades. I alla fall den del av världen som sysslade med musik för tonåringar. The Beatles blev större än något annat band någonsin hade varit och det visade sig i längden att i bandet fanns två låtskrivare som kunde snickra ihop hur mycket bra musik som helst i år efter år. John Lennon och Paul McCartney blev världens nya kompositörspar och inga andra kom i närheten. Och då fanns det ändå en ny popgrupp i vartenda kvarter, popgrupper som ville ta för sig och bli åtminstone ett band för den lokala marknaden, var den nu befann sig. I Halmstad hade vi Jean Lundéns, The Stainers, Nicc-A-Teens, The Bawlers och många fler och hela tiden gästspelade andra svenska och utländska band på scenerna i stan: Tages, Hep Stars, The Shanes, The Who, Manfred Mann, Yardbirds och massor av andra. Och hela tiden låg The Beatles ett steg före och fick alla andra band att  undra vad som skulle hända härnäst. Med "Yesterday" visade de att en ballad kunde smälta in i popvrålet och få klockan att stanna en tid och alla andra band försökte skriva en vacker ballad, till och med The Rolling Stones gjorde det.
Men att detta är 50 år sedan... kan man fatta det?
Det är väl bara vi som var med som undrar. Efterföljande generationer vet väl knappast någonting om John, Paul, George och Ringo?  

1 kommentar:

  1. ...och i dagens HP står att läsa..citat. Upplev 60-talet. Kajskjulet 20 okt kl.19

    Nicc-A-Teens , Bawlers.Inc.

    Tja,ett kliv bakåt på 50 år cirka.
    Undrar om dom repat något nytt??

    SvaraRadera