söndag 1 maj 2011

Television.

Plötsligt en afton blinkade koden "Er07" digitalt i satellitmottagarens lilla display och plasmaskärmen förblev svart som sot.
Halva ovanstående mening skulle vara helt obegriplig för inte så längesedan. Idag begriper vem som helst att teven var utslagen på knock. Helt off, alltså.
Men det brukar räcka med att dra ut elkontakten, när digitalboxen krånglar. Ja, man får ju sätta i den igen, förstås.
Den här gången förblev dock teveskärmen svart hur många gånger jag än försökte med sladdtricket. Efter ett antal försök var det bara att ringa till en servicemänniska på ett 0770-nummer.
–Har du dragit ur elsladden och satt i den igen? undrade han. Han trodde väl att han talade med en amatör.
Efter fem minuters samtal, där servicemänniskan bad mig trycka olika kombinationer på fjärrkontrollen utan andra resultat än att koden "Er07" ändrades till "Er01", gav han upp.
–Vi får skicka en ny box, sa han.

Det har verkligen inte blivit lättare att sköta en TV under årens lopp, tvärtom. När farsan på avbetalning köpte familjens första 17-tums Luxor Devis, med frontluckor, var det bara att plugga in en antennkabel på baksidan i hålet där det stod "Antenn" och elkabeln i vägguttaget, så kunde vi redan efter något år se "Överste Flacks bravader" och "Perry Mason" textade på svenska och få kvällsnyheter från en TV-studio i Stockholm, allt i svartvitt. Medan vi väntade på detta fick vi titta på dansk TV, ofta med en grynig och skakig bild om vädret var dåligt. Det var så jag lärde mig danska. Det är bara räknetalen som fortfarande är obegripliga. Halvfems???

Det bästa programmet var "Pladeparaden", där en känd dansk som hette Erwin Leisner visade den tidens rockvideor. Visserligen var det med för oss okända danska artister, (vem hade hört talas om Rachel Rastenni?) och inte var det mycket rock´n´roll heller. Men det var ju i alla fall populärmusik och Jörgen Ingmann kunde spela elgitarr, även om han såg töntig ut.
Det man hoppades på var att få se Elvis eller Jerry Lee, men sådana program fanns bara inte. Däremot fick vi veta mycket om dansk jordbrukspolitik, dansk jordbrukspolitik och dansk jordbrukspolitik. Varje kväll rullade danska traktorer i teverutan, följda av skrikande måsar. Danska kossor stirrade nyfiket in i kameran och stirriga hönor sprang omkring och kacklade, medan en professor av något slag beskrev hur man kunde höja mjölk- och äggproduktionen. Sedan kom det ofta en intervju med en lantbrukare från Jylland, som ville ha bättre betalt för äggen.

När man tänker tillbaka på denna tevens barndom, undrar man hur det kom sig att man satt där och glodde. Och varför halva släkten kom och slog sig ned framför vår Luxor utan inbjudan kväll efter kväll.
Farsan stängde av apparaten vid 22-tiden och alla gick hem, uppfyllda av nya insikter i dansk smörtillverkning. Sedan dess har utvecklingen inom området rullat på. Färg-TV, satelliter med fler och fler kanaler, program dygnet runt, avancerade ljudsystem, platt storbild för väggmontage och så dessa digitala boxar som krånglar, men för det mesta kan fixas med att man drar ut elsladden och sätter i den igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar