torsdag 5 maj 2011

Kemiska funderingar.

Är inte dagens hushållskemikalier en aning mesiga? Var det inte bättre fart och fläkt på den tiden man var barn och det såldes en hel del produkter som senare förbjöds för att de var alldeles för effektiva?
DDT till exempel.
Man hade en slags pump med behållare i alla svenska hushåll och man sprutade en blandning av DDT och vatten i sina garderober för att bli av med mal och myggor eller vad det var.
Var kan man köpa DDT idag? Visserligen har vi inga problem med mal i garderoberna, men vem vet om det inte dyker upp igen när som helst? Då står vi där och undrar vart DDT-försäljningen har tagit vägen.
Jag vet inte hur jag kom in på det här, men det började antagligen med att Blondinen hade shoppat en ny top i en slags djungelbrun nyans och med U-ringad hals. Hon var väldigt förtjust i detta fynd.
Men ett par dagar tidigare hade hon sabbat en vit blus, när hon matade barnbarnet med spaghetti och köttfärssås. En stor brun fläck är inte vad man vill ha på en vit blus, det är ju självklart. Det är här kemikalierna kommer in i bilden.
Förr i tiden hade hon fixat fläcken lätt som en plätt med kraftskurpulvret som hette Tomteskur. Vad som fanns i detta pulver är fär mig okänt, men det som gör mig aningen förvirrad är att det även fanns en produkt som hette Tomtebrus Lemonadpulver. Man tillsatte vanligt vatten, så hade man en hallonsmakande läskedryck. Och jag undrar är naturligtvis om det var samma pulver i Tomtebrus som i Tomteskur. Varför skulle de annars heta Tomte båda två? Och vad hände? Blev de förbjudna för att de var för effekiva? Släckte Tomtebrus mer än törsten?
Blondinen hade säkert kunna fixa fläcken även med det gamla fina tvättmedlet Radion, som innehöll Solium och gjorde vit tvätt vitare och kulört klarare. Denna produkt finns inte heller längre i butikerna. Någon som vet varför? Vad gömde sig i begreppet Solium? Jag undrar.
Nu tog hon istället en modern produkt som heter Klorin.
Med denna efter dagens mått effektiva och tillåtna produkt, svabbade hon in partiet på blusen där fläcken satt, skjöljde och gnodde eller vad hon nu hade för sig.
Fläcken bleknade onekligen bort, men det var inte allt som hände.
När hon kom upp från tvättstugan visade det sig att den effektiva produkten Klorin hade skvätt upp på den nyshoppade topen i djungelbrun nyans, så att det nu lyste liksom av flera gula tigerögon i ett dovt kvällsmörker. Klorindropparna som skvätte upp på tröjan frätte enkelt bort dess djungelbruna färgpigment.
–Hjälp! ropade hon. Min nya tröja är förstörd! Totalförstörd!
Detta upprepade hon i ca en timme, då jag invände att det är faktiskt bara en tröja du pratar om och det är väl bara att köpa en ny? Det var ju ett fynd! Den kan väl inte kosta mer än några hundra?!
–Men de är så klart utsålda i min storlek! Min storlek finns aldrig!
Detta är en annan historia, men en konstig historia. För hon är inte extrem i storleken på något sätt, snarare onormalt normal. Men det finns alltid bara alla andra storlekar än hennes i butikerna.
Nåja, dagen efter körde vi till butiken och visst fanns samma top i samma färg i hennes storlek. Dessutom hittade hon samma top i samma storlek i en mossgrön variant, så hon gjorde ett fynd till. Hon fick också ett par sockor på köpet, för att hon är en så flitig shopper.
Men nu undrar jag vad det finns i Klorin som är så effektivt? Det måste ju vara något som är godkänt för försäljning. Det kan inte vara DDT, kraftskurpulver eller något radioaktivt som i gamla Radiophor Radioaktivt hårvatten.
Redan 1917 varnade man för denna produkt i tidskriften Hälsovännen. En läsare skrev och frågade ”Finns något oskadligt medel mot torrt hår? Har försökte med fet Radiophor men utan framgång.” Svaret löd ”Låt bli att tvätta håret med soda eller såpa, utan tvätta det med varmt vatten och tjärtvål och ingnid hårbotten med 2 delar mandelolja uppblandad med 1 del ricinolja.”
Detta låter ju mycket tryggare än att laborera med högeffektiva produkter som man inte vet hur länge de finns att köpa innan de blir förbjudna. Mandelolja och ricinolja finns säkert än idag på närmsta apotek. Radiophor Radioaktivt hårvatten är däremot omöjligt att få tag i.
Men det kunde förmodligen användas till att ta bort fläckar med också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar