lördag 12 februari 2011

Bra radio?

Den svenska lokalradion som ingår inom SR består av ett stort antal stationer landet runt. Varje region ska ha sin lokalradio, vars främsta uppgift är att förmedla nyheter, både lokala, riksnyheter och internationella. Har vi radion inställd på vår lokala station, så är vi garanterade av staten att få fakta om allt som vi behöver känna till.
Är motorvägen avstängd för att ett tåg har spårat ur och lagt sig på tvären över vägen, så får vi veta detta ganska snabbt. Vi kanske t o m hinner välja en annan väg. Vi kanske slipper fastna i ett kaos av bilar, tågvagnar, ambulanser och brandbilar. Sånt är lokalradion bra på.
Andra saker är de sämre på.
Här i Malmö tvingas vi lyssna på infantila frågesportsprogram varje förmiddag. Kör man bil medan man lyssnar, är det risk för att man tappar greppet om ratten när man hör frågorna och sedan får lyssna på deltagarnas diskussioner med sig själva om det är Berlin eller Hamburg som är huvudstad i Tyskland.
Jag tror de flesta som har radion påslagen under dagen helst av allt vill ha den som en musikbakgrund. Och lokalradion kan man lita på: där släpper man inte in vilken smörja som helst. Man spelar bred musik för fullvuxna, punkt slut. Reklamradiostationerna borde spela nåt liknande. Då hade de fått fler lyssnare och då hade de kunnat ta bättre betalt för reklamen. Men där skrämmer man istället bort stora antal lyssnare som inte vill höra technodisco på förmiddagarna.
Men risken är att även lokalradion skrämmer bort lyssnare.
Jag kan ta mig själv som exempel:
Jag byter station eller stänger av radion, när jag plötsligt har blivit omkopplad till en skidtävling i Garmispartiskirschen utan att ha bett om det, och jag får höra en upphetsad röst skrika och gapa om sekunder hit och sekunder dit. Räcker det inte med att man får veta i efterhand att bäste svensk kom på 12:e plats? Varför kan inte SR starta en sportkanal som tar hand om hela klabbet och spelar musik när det inte pågår någon tävling?
Och varför kommer det program på finska i lokalradion? Finns här nere i Skåne så många finländare som inte kan svenska att de ska lägga beslag på utrymme i lokalradion varje vardagskväll?
Finns här inte lika många andra nysvenskar som behöver information på sina modersmål? Varför startar inte SR en kanal med program på olika språk, så att lokalradion får vara i fred?
Ja, jag bara undrar, alltså.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar