söndag 30 mars 2014

Premiär!

Det är premiär idag. Premiär för årets Allsvenska.
Så nu börjar nerverna att spänna sig, stelna och vara på sin vakt, oavbrutet fram tills det spelas kvalmatcher för att något lag ska åka ur Allsvenskan och försvinna i en gärdsgårdsserie,
Antingen bryr man sig om fotboll, som jag själv, eller så har man inte en aning om att det nu pågår en serie som avslutas först i höst, som Blondinen. Hon bryr sig bara då hon irriteras över att det är sport, sport och sport i radion, när hon vill lyssna på musik. Så hon rattar in någon närradiokanal som spelar skräpmusik, "men hellre det än att höra sportfjantarna", säger hon.
Men vi som älskar fotboll gör det bland annat för att att fotbollen är så stor världen runt. Det är den mest spektakulära idrotten vi har. Fotbollen drar mest publik och fyller sportsidorna i pressen med analyser och spekulationer. Ingen annan idrott har samma förmåga att engagera oss i våra favoritlag.
Jag har alltid haft Halmstads BK som mitt favoritlag.
Det började när jag kunde cykla hemifrån till Örjans vall, där vi smågrabbar fick ligga på magen bakom målen och heja. Det fanns inga bollkallar, det var vi publikgrabbar som sprang och hämtade de bollar som målvakterna inte lyckades klistra. Målvakten hette Ludde. Ute på planen fanns favoriter som Sylve, Östen, Hallström och morsans kusin som hette  Göransson. De var kungar  i Halmstad och till och med de som struntade i fotboll, visste att HBK ett år höll på att vinna hela Allsvenskan och ta hand om guldmedaljerna. Det blev till slut "bara" stora silvret, guldet tog vi hand om senare, i modern tid, och tredje gången var faktiskt under 2000-talet. Inte alls dåligt för ett lag utanför storstäderna.
Halmstad är ingen storstad, men har vid mer än ett tillfälle haft två lag i Allsvenskan samtidigt. Dels HBK, naturligtvis, och dels Halmia. Jag var på Örjans vall  under ett lokalderby med de båda lagen och lyckades inte se bollen mer än vid de tillfällen någon spelare slog iväg den som en höjdboll långt över alla de bortåt 20.000 huvuden som trycktes samman runt hela planen. Tyvärr förtog sig Halmia under sitt senaste lokalderby i Allsvenskan och laget har i decennier harvat omkring i seriesystemets lägre divisioner. Men nu får vi glädja oss åt Falkenbergs FF, i alla fall i en säsong. Ett lag från Falkenberg i Allsvenskan... det trodde man inte!
Idag börjar 2014 års största idrottsshow. Det är nervöst. Det känns skakigt. Och man hoppas bara att laget man håller på slipper ligga i botten och kämpa vid nedflyttningsstrecket.  
Jag vet inte vilket som är värst: att laget hamnar vid strecket där nere, där risken är att man åker ut, eller där uppe, där man har chans att ta guldet.
Det är långt dit, men redan idag har Falkenbergs FF möjlighet att spöa Malmö FF.
Och det måste väl bli tre poäng för HBK mot Örebro på Örjans vall?

INGENTING BLEV RÄTT.
Sammanfattning av premiäromgången i Allsvenskan 2014 blir att FFF var chanslösa mot MFF, att HBK misslyckades mot ÖSK men att fotbollens hela grundidé var det som drabbades av den största förlusten, när ett gäng idioter som kallar sig fotbollsfans skapade våldsamheter i Helsingborg, så hänsynslöst att en fyrabarnspappa miste livet.
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar