onsdag 1 januari 2014

10 städer som jag helst besöker, nr 2

-->
För ett halvår sedan listade jag här på bloggen de tio städer i världen som jag helst besöker. Och eftersom vi nu står inför ett helt nytt år kan det vara dags att renovera listan. För man ändrar ju sig då och då, får nya intryck, upptäcker fel och brister här och där eller kanske hittar nyheter som höjer attraktionsvärdet någon annanstans. Så här kommer en färsk lista och med aktuella kommentarer som visar vilka städer i världen vi helst besöker, Blondinen och jag. Och vi börjar bakifrån:

10. Paris (9)
Tusentals svenskar har Paris som sin favoritmetropol. Och det är en läcker storstad, framför allt om man kan tala franska. Men vad gör man när man har sett tornet, kollat alla skyltfönster på modegatorna och suttit med ett glas vitt på 78 små caféer?

9. Halmstad (10)
När vintern är slut och sommaren kommer är det ingen tvekan om att den här pärlan mitt emellan Göteborg och Malmö är värd ett besök. Stränderna i Tylösand och Frösakull kan tävla med vilka badstränder nere i Medelhavet som helst. Här finns nöjesliv och shopping som räcker till för de flesta. Och med lite tur har man chans att skymta någon av stans alla kändisar – Gessle, Fredrik Ljungberg, Thomas Petersson, Peter Wahlbeck och massor av andra. Man kan ha kul i Halmstad, helt enkelt!

8. Los Angeles (4)
Stan är stor som Skåne till ytan och här finns både badstränder, filmstudios och nöjesfält. Man ska inte leta efter något centrum, för det finns inte. Har man inget körkort, är det en dum idé att åka hit.

7. Liverpool (7)
Vitsen med att åka hit är att man kan hitta spår från Beatlestiden. Man kan t o m få en guide som berättar, med den rätta dialekten, vad det är man ser. Och vi får en glimt av den engelska landsorten, som skiljer sig rejält från London. Liverpool behöver man inte stanna länge i och det är ju också en fördel.

6. London (8)
Kruxet med London är att man har varit där alldeles för många gånger. Man har sin favoritpub, man kollar vem som spelar på någon av de få rockklubbarna som finns kvar, man somnar mitt i en musical och man tar en runda på Harrod´s. Man kan egentligen lika gärna ta en tur till Göteborg.

5. Venedig (6)
Det är inte lätt att komma fram med bil i den här stan. Det blir taxibåtar och smala gångvägar mellan kvarteren. Detta faktum har venezianarna lyckats göra till en turistfälla. De har också lyckats få oss turister att betala ohövligt mycket för minsta småsak. Venedig är svindyrt. Vad hotellet kostar ska vi inte tala om. Inte ens om man simmar dit, kommer man ner i normala priser. Men  ingenting i Venedig är normalt. Det är en plats på jordklotet som lever på sin skönhet.
 
4. Memphis (3)
Det var här rock´n´rollen fick en kanonstart. Den berömda studion som heter SUN finns kvar som museum och man får sjunga i samma mikrofon som Elvis använde 1957 när han spelade in Blue Suede Shoes. Det är värt hela resan.

3. Las Vegas (5)
Det är 40 grader varmt och man måste hålla sig inomhus på sitt luftkonditionerade hotell dygnet runt. Men det gör ingenting, för går man ut ser man bara andra hotell. Och sitter man i någon av hotellets barer, som är arenastora, så kan det hända att Willie Nelson kommer in och kör en konsert. Men man vinner aldrig något på de enarmade banditerna som finns överallt.

2. New York (2)
Stan är inte bara stor, den är hög också. Skyskraporna bildar ett eget landskap som är lika fascinerande at komma till varje gång man är här. Och här finns inte bara allt, här finns ännu mer. Åk hit!

1. Austin (1)
Texas huvudstad och hela världens huvudstad när det gäller levande musik. Varje kväll kan man ge sig ut på stan och välja mellan minst 100 små och stora konserter med kända eller okända artister och band. Och det är blues, country, texmex, rock och allt annat som kallas Americana. Det är inte klokt. Stan är inte mycket större än Malmö. Austin är också den enda staden i världen som jag kan tänka mig att besöka om och om igen.

Har du några tips, så skicka en rad eller två. Blondinen vill åka till Peking och det fick hon. Men jag stannade hemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar