fredag 27 december 2013

En storlek för mycket.

Hamnade häromdan av ett rent misstag på Malmös nya och blänkande köpområde i Hyllie.
Här, i Malmös södra utkanter, fanns i flera decennier ett vitt majestätiskt vattentorn, som i sin ensamhet intalade sig själv att inget kunde bli vackrare, inget kommande byggnadsverk skulle kunna mäta sig med ett högt, kritvitt och modernt vattentorn, formgivet av arkitekter som hade tittat på dylika byggnationer runt om i landet och till slut enat sig om att en "svamp" måste vara vad folket behöver, en svampform sätter fart på fantasin och syns dag och natt med rätt belysningsarrangemang. En svamp ska vi ha! Och då blev det så.
En vacker dag långt, långt senare, började fälten som omgav vattentornet att bebyggas. Här, på ett jättelikt område, kunde man cykla helt ostört på småvägar, heja på harar och lyssna på lärkan. De smala småvägarna vägrade att ta emot bilar och andra fordon med motorer. Idyll rådde, så ingen var väl riktigt beredd på vad som började hända. Plötsligt fanns här en nybyggd tunnelbanestation med P-platser för säkert tusen bilar. Lika plötsligt växte här upp en arenabyggnad där 13.000 åskådare kan se världsartister i musikaler, berömda stjärnor i konserter och skåningar som tror att de kan spela ishockey. Och en hel vattenpark stod klar innan någon fattade hur man gör när man vill prova på Bike & Ride. Bara en liten bit bort finns Malmömässan och inne på området kan man nu köpa allt man behöver och allt man egentligen inte har någon nytta av. På en yta som är 93 000 kvm stor finns butiker som har allt utplacerat på fyra våningar, runt fem torg och ett P-hus som har plats för runt 3000 bilar.
Jag trodde att denna kommersiella anläggning skulle heta "Euforia", för att ta hem allt det som ordet betyder, t ex Välbefinnande, Lyckorus och Förhöjt stämningsläge. Men namnet blev "Emporia", som kommer från Handelsplatser.
Det var Blondinen som lurade mit att köra dit. Hon hade köpt en slags blus inne i en märkesbutik i stan och när hon ville byta den, fick hon beskedet att det bara fanns en likadan blus men i storleken större i hela Malmö och det var ute på Emporia. -Kan du köra mig dit, sa hon och berättade att hon hade varit där med en väninna och att de gick vilse när de skulle hämta bilen i garaget.
Så jag blev lite nyfiken och tog det tillfälliga jobbet som chaufför. Och genast när vi kom in i garaget förstod jag att det här var något annat än på gamla NK i Malmö.
Jag hamnade vid en automat som krävde pengar för att släppa ut en biljett och sen åkte bommen upp och jag var tvungen att svänga till höger för några andra alternativ fanns inte och det första jag såg efter svängen var en brant backe uppåt. Backen slutade med en betongvägg, men när vi var högst uppe, fanns det en bred dörr till vänster och kom man bara igenom den, så fanns det massor av farvägar hit och dit. Vi stannade på första bästa P-ruta och började jakten på butiken som hade en viss blus i en storlek som inte fanns inne i city.
Efter en promenad bland bilar, promenerande bilägare, lekande barn och turister från Köpenhamn, befann vi oss i butiksområdet. Gångarna var breda, långa och omöjliga att få något begrepp om, för de svängde lite längre bort, så att man måste ta sig längre bort för att se varför de svängde och vad som fanns efter svängen.  Informationsskyltar var omöjliga att hitta i folkmängden. Frågade man ett biträde i någon butik, så skakade hon på huvudet eller svarade på engelska att hon inte förstod svenska.  Vi visste inte vilken våning vi var på, så när en av damerna sa på ren svenska att vi skulle ta oss till våningsplan 3 och fråga vidare där. Vi glömde bara att fråga henne vilken våning vi befann oss på.
Ja, vi gav oss inte och jag lovade mig själv att aldrig mer åka hit. Jag bestämde mig för detta när vi efter 20 minuters letande hittade bilen i garaget. När vi äntligen lyckades ta oss ut genom entrén till motorvägarna utanför, fanns det inte en skylt som visade hur vi skulle ta oss tillbaka till Limhamn. Vi kom in i en rondell som vi fick ta ett par varv extra i, för att försöka förstå vilket håll som var det rätta.
Det var vattentornet som räddade oss. När vi såg svampen insåg vi att vi var på väg åt helt fel håll. Vi skulle hamna i Lindeborg om vi fortsatte. Eller i Bergdala.

Kunde kanske vara kul, för där har jag aldrig varit.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar