fredag 15 oktober 2010

Måste man äta med pinnar?

Det är dagen efter releasedagen. Min nya bok är nu presenterad för ett antal gäster ur Malmös mer eller mindre kända kändiselit, som tittade in på Vinylbaren igår kväll.
Där fanns t ex Hellberg, Lorensson, Neumann, Hector och Abelardo, Grundberg, Bernstrup, Ulf R, Bladh, Masken, Holm, Lindström, Ljungberg och många andra mindre kända. Där fanns också Christine Owman, som gjorde en minikonsert bl a på såg. Hon både sjunger och dansar på ett spektakulärt sätt, så att hon dessutom spelar på såg var kanske inte så oväntat.
Ulf R Johansson, bl a känd som kulturskribent på Kvällsposten, hade det tvivelaktiga nöjet att få intervjua mig om boken inför publiken. Den ena kluriga frågan efter den andra gav förmodligen till slut en slags bakgrund till boken och varför jag skrev den.
F ö var det allmänt mingel till toner från en specialproducerad CD av Andy, som hade letat upp rätt låtar och inslag som följer boken kapitel för kapitel.
-Varför medföljer inte en sådan CD boken? undrade någon, som inte visste hur dyrt det är att köpa musik från redan utgivna skivor.
Idag firade Blondinen och jag gårdagen med en lunch tillsammans med Andy och hans fru på en japansk restaurang vid Davidshallstorg mitt i Malmö. Istället för sushi tog vi dagens rätt, som var japanska vårrullar med lite tillbehör. Och det fanns bara pinnar, inga rustik bestick som kniv och gaffel.
Blondinen avskyr pinnar och får knappt i sig något att äta, tills hon börjar använda fingrarna. Själv tycker jag att det är klyddigt med pinnar. Det går att få i sig maten men pinnarna krånglar självklart till det.
Varför ska vissa japanska och kinesiska restauranger envisas med att bara erbjuda pinnar? Många gäster frågar säkert efter kniv och gaffel och får då svaret att det finns inte. Många måltider har säkert blivit förstörda av denna löjliga envishet att bara erbjuda pinnbestick.
Vi, som tycker att man som gäst ska behandlas som en viktig person, borde införa en protestaktion. Så här: vi frågar innan vi beställer om det finns kniv och gaffel. Blir svaret "nej", så reser vi oss och går till en annan restaurang.
Det skulle säkert inte ta lång tid innan alla asiatiska krogar kunde erbjuda kniv och gaffel...

1 kommentar:

  1. Håller med om pinnätandet. När vi har uppfunnit så bra bestick, varför göra det svårt för sig och peta i sig mat med pinnar?

    SvaraRadera