onsdag 28 augusti 2013

10 städer som jag helst besöker.


Under alla år har vi, Blondinen och jag, rest hit och dit för att se oss om i världen och upptäcka sånt som är kul att upptäcka.
Kanske kan intressera mina bloggläsare att få tips om vilka städer det är som jag tycker är värda en resa? OK, här får du de tio bästa och vi börjar bakifrån:

10. Halmstad
Lagom stort, lätt att hitta i och här finns det mesta. Visserligen är fotbollsarenan gammalmodig, men hit kommer i alla fall alla de bästa svenska lagen för att spela mot HBK. Modern arena har Drott, men då gäller det elitserien i handboll. Och hur många kändisar kan man få se under ett besök? Härifrån kommer ju Gessle, Fredrik Ljungberg, Thomas Petersson, Peter Wahlbeck och drösvis av andra hel- och halvkändisar. Man kan ha kul i Halmstad, helt enkelt!

9. Paris
Snäppet över Halmstad, men man måste kunna tala franska om man reser dit. Men vad gör man, när man har tittat på tornet, trängts på modegatorna och suttit på ett café med ett glas vin en stund? Inte mycket, men man kan ju alltid försöka få syn på Zlatan.

8. London
Kruxet med London är att man har varit där alldeles för många gånger. Man har sin favoritpub, man kollar vem som spelar på någon av de få rockklubbarna, man somnar på en musikal och man tar en runda på Harrod´s. Och detta har man gjort alldeles för många gånger. Man kan egentligen lika gärna ta en tur till Göteborg.

7. Liverpool
Vitsen med att åka hit är att man kan hitta spår från Beatlestiden. Man kan t o m få en guide som berättar, med den rätta dialekten, vad det är vi ser. Och vi får en glimt av den engelska landsorten, som skiljer sig rejält från London. Liverpool behöver man inte stanna länge i och det är ju en fördel.

6. Venedig
Det är inte lätt att komma fram med bil i den här stan. Det blir taxibåtar och smala gångvägar mellan kvarteren. Detta faktum har venezianarna lyckats göra till en sevärdhet. De har också lyckats få oss turister att betala ohövligt mycket för minsta småsak. Venedig är svindyrt. Vad hotellet kostar ska vi inte tala om. Inte ens om man simmar dit, kommer man ner i normala priser.
 
5. Las Vegas
Det är 40 grader varmt och man måste hålla sig inne i sitt luftkonditionerade hotell dygnet runt. Men det gör ingenting, för går man ut ser man bara andra hotell. Och sitter man i någon av hotellets barer, som är arenastora, så kan det hända att Willie Nelson kommer in och kör en konsert. Men man vinner aldrig något på de enarmade banditerna som finns överallt.

4. Los Angeles
Stan är stor som Skåne till ytan och här finns både badstränder, filmstudios och nöjesfält. Man ska inte leta efter något centrum, för det finns inte.

3. Memphis
Det var här rock´n´rollen fick en kanonstart. Den berömda studion som heter SUN finns kvar som museum och man får sjunga i samma mikrofon som Elvis gjorde en gång på 1950-talet. Det är värt hela resan.

2. New York
Stan är inte bara stor, den är hög också. Och här finns inte bara allt, här finns ännu mer. Åk hit!

1. Austin
Texas huvudstad och hela världens huvudstad när det gäller levande musik. Varje kväll kan man ge sig ut på stan och välja mellan minst 100 små och stora konserter med kända eller okända artister och band. Och det är blues, country, texmex, rock och allt annat som kallas Americana. Det är inte klokt. Stan är inte mycket större än Malmö. Austin är den enda staden i världen som jag kan tänka mig att besöka om och om igen.

Har du några tips, så skicka en rad eller två. Blondinen vill åka till Peking och det fick hon. Men jag stannade hemma.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar