måndag 8 juli 2013

Nytt försök i köpparadiset.

Måste ta en ny tur till det gigantiska paradiset för köpgalna ute vid vattentornet i Hyllie i Malmös södra utkanter.
Det är lika spännande nu, en måndagskväll i högsommaren. Det finns gott om lediga P-platser och de flesta butikerna verkar inte att ha några kunder. Men det beror väl på vädret? Solen steker utanför, varför ska mann gå in och trängas, när det bara är en flaska schampoo man behöver?
Det ser ödsligt ut. Det är ju ödsligt.
Klockan närmar sig 19:00. Är det då, eller kl. 20:00, de stänger?
Personalen som jobbar i butikerna verkar vara utbildade i USA. Det är trevliga, hjälpsamma och artiga ungdomar vid kassaapparaterna i butik efter butik.
Vi åker uppåt med en hiss. Det ska finnas en ny takterrass med utsikt mot bron och här ska det finnas servering av något som går att äta. Vi kommer ut på taket och ser bron långt borta i soldiset och vi ser några gloende besökare som ser samma bro som vi. En servering utan gäster skymtas i ett hörn, men gästerna verkar ha blåst bort. Arkitekten verkar ha glömt att det alltid blåser i Malmö, även när det är vindstilla, och ingen vill sitta på ett tak och fika ens om solen skiner.
Det är stort, det nya varutemplet. Man leds in på inomhusgator som är utlagda med svaga svängar så att man aldrig kan se hur långt bort man kan gå och leta efter en butik man letar efter. Stora skyltfönster lockar med REA-skyltar och varor, men butikerna är tommar.
Snart har Malmö ett ombyggt Mobilia som ska bli enormt. Malmö har också jättelika Entré som ska byggas om så att det får ännu mer plats för kunder och kundvagnar, Malmö har Caroli City som ska bli större och flottare och mitt i stan finns Hansacompagniet som väl snart är i behov av att moderniseras och få mer plats för kunder och butiker. Hur ska det sluta?
Frågan kan också spetsas till: vilket varutempel blir det första som måste slå igen för gott?
Malmö är inte så stort att stan klarar att hålla liv i fem, nej sex - för på Triangeln byggs nu hela köpcentrat om och blir mycket större än tidigare - alltså sex jättelika varuhus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar