lördag 22 juni 2013

Semestertips!


De flesta som läser min blogg har inte en aning om att jag också skriver kåserier i Hallandsposten. Det har jag gjort sedan 1960-talet och det har bl a resulterat i fyra kåserisamlingar.
Här kommer ett smakprov som var infört i HP den 15/6 och ger dig några kloka tips som kan vara värdefulla om du ännu inte vet vart du ska åka på semestern.
Mina restips handlar om städer.
Badorter runt Medelhavet eller någon annanstans söderut struntar jag i. De ser likadana ut allihop och efter ett halvår kommer man inte ihåg om det var på Cypern eller Mallorca man slogs om solstolarna på stranden eller vid hotellpoolen.
Så här får du mina tips om de bästa städerna att upptäcka på semestern 2013:
KÖPENHAMN. Nära och bra. Man kan köra dit med bil snabbt och lätt. Och trots att det är så nära, kommer man till ett exotiskt resmål, där det är omöjligt att förstå vad lokalbefolkningen säger. Man reser till Köpenhamn i första hand för att uppleva Tivoli, som är ett gammalt omodernt nöjesfält med långsamma köer överallt, och Zoo, som är en park med instängda djur. Och när man har gjort detta, så är det lika bra att åka hem igen, för allting är svindyrt i Köpenhamn.
LONDON. En storstad som har allt: trafikstockningar, luftföroreningar, köer, trängsel, vaktparad, zoo med instängda djur och mängder av pubar som serverar avslagen engelsk öl som lokalbefolkningen tydligen gillar. Vi känner igen London från tusentals filmer och TV-program och har därför redan sett allt vad staden har att erbjuda. Nästan alla pratar engelska och de verkar förstå vår svengelska.
STOCKHOLM. En mycket liten storstad som ligger lite väl långt norrut på kartan. Men kommer man hit under juli och ev. augusti, kan man ha tur och få några dagar med temperatur över 20 plusgrader. På Skansen kan man titta på instängda djur och på Gröna Lund finns gamla karuseller och en liten bergådalbana. Stockholms invånare tycker själva att de pratar en tjusig version av det svenska språket, men de har tydligen aldrig insett att de har svårt för att uttala vissa bokstäver, som till exempel Ä och Ö. Om någon ropar på "lekare", vill de alltså ha tag i en läkare och beställer de "rekor" på restaurangen, så menar de räkor. "Murkt" betyder mörkt, "furst" ska vara först och så vidare.  Ber man dem tala sakta, så förstår man vad de säger
PARIS. Den franska huvudstaden har aldrig försökt locka turister med hjälp av djurpark eller tivoli. Om det finns sådana attraktioner i Paris, så är de dolda för tillfälliga besökare. Istället satsar man på ett torn av stål mitt i stan, som lockar med en formidabel utsikt efter en hisnande hissresa, och det man önskar sig mest är att snabbt få komma ner till marken igen. I Paris pratar invånarna enbart franska och försöker man få kontakt med någon med hjälp av engelska, blir man ignorerad. Är man konstintresserad, ska man ta sig till stadsdelen Montmartre. Där kan man se ett stort antal självutnämnda konstnärer som visar hur man inte ska måla Mona Lisa om man vill bli en ny DaVinci.
ROM. Här är det direkt livsfarligt att gå över gatan i rusningstrafik, d v s mellan klockan 00:00 och 24:00. Stanna på hotellet tills hemresan börjar!
NEW YORK. Problemet är att ingen kan beskriva alla de upplevelser som möter en varje gång man lämnar hotellet och bara tar en promenad i omgivningen. 
Hoppar man in i en taxi och nämner adressen man ska till, är det inte säkert att den ryske chauffören vet ens åt vilket håll han ska köra. New York är inte som andra städer och turistar man här får man inte vara som vanliga turister.
HALMSTAD. Nyligen utsedd som trea bland Sveriges turistmål, bara Stockholm (?) och Göteborg (??) kom före. Det måste ha blivit något räknefel. Halmstad har ingenting att skämmas över, inte ens en djurpark eller ett gammalt tivoli. Bor man  här behöver man inte kasta  ut pengar på semesterresor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar