torsdag 18 april 2013

11-årig lokalpatriot.

Redan som 11-åring gav jag ut min första bok.
Det var en slags hyllning till min hemstad Halmstad.
Titeln var "Nästan allt om Halmstad. En bok om Hallands största stad. Del 1."
Den utkom dock endast i ett handskrivet exemplar och någon del 2 blev det aldrig.
Jag tar därför tillfället i akt och presenterar här några utdrag ur den översvallande texten, som placerar Halmstad bland världens största sevärdheter.
Smaka på de här godbitarna!

"Ingen spårväg finns i Halmstad. Istället är busstrafiken så mycket större. Busslinjerna är många och bussarna går både ofta och sällan. Kristian IV väg-linjen går var tionde minut men Norra Utmarken tar 2,5 timmar mellan varje avgång."

"Taxistationerna är gansk få till antalet, men det finns så många bilar att de inte behövs så utbredda."

"Östra Stranden är stans tillhåll på sommaren då det är ett fullständigt nöjesfält där ute. Jukeboxar, golfbanor, tennis, bordtennis, alla tänkbara spelautomater och tivolin utgör ett stort stoj och glam."

"Hallandsposten och Hallands Dagblad är dagliga tidningar inom Halland. Bägge trycks i Halmstad. HP är störst och är även den äldsta. HD är således minst."

"Staden har inte så mycket inom varuhusbranschen. Dock finns det en hel del. EPA, två Resia, Chr. Holms, Hallands Varuhus och Angels. EPA har två våningar och en stor bar. Resia är ganska små bägge två. Hallands Varuhus är inte mycket till varuhus. Chr. Holms är däremot både stort och bra. Angels har tre våningar men en är ganska liten."

"Skyskrapan vid rikstvåan har 8 våningar. Lite längre norrut ligger Tempelriddarhuset, också på 8 våningar. Dessa hus är just nu de högsta i stan, men man ska bygga flera 12-våningshus på Civila flygfältet och ett 15-våningshus på Laholmsvägen.  Det blir nog en pampig infart så småningom."

"PÅ BESÖK I EN STADSDEL. Vi drog lott om vilken stadsdel vi skulle besöka. Lotten föll på Rotorp. Vi satte oss i buss 5, en stor modern sådan. Bussen körde från Stora Torg Brogatan fram. Efter att ha kört en stund kom vi fram till en stor backe, Rotorpsbacken. Där uppe, vid backens slut, ligger en stor modern stadsdel. Vi steg av bussen vid Rotorpstorget. En snabbköpsbutik var det första vi såg när vi steg av. Vi gick över torget och kom till en massa radhus i modern stil. Bakom dessa ligger V:a Kyrkogården. När vi sett oss bland husen gick vi åter över torget. På andra sidan utbreder sig det verkliga Rotorp. Här finns också radhus men längre bort mest villor. En lekpark ligger på ett öppet fält. När vi gått runt ett tag är vi åter vid utgångspunkten och en storslagen utsikt blir synlig över den övriga staden. Bussen kommer strax och vi åker samma väg tillbaka. Denna snabbvisit på Rotorp säger inte så mycket. Man skall besöka Rotorp själv."

"CENTRUM. Vi ska nu besöka Centrum. Vi börjar vid Resia på Brogatan och beger oss österut. Vi åker över rikstvåan, Karl XI väg. Snart är vi inne i Centrums hjärta. Affärerna är stora, folken myllrar på trottoarerna och trafiken är stor. Storgatan är stans strög och där är alltid lika mycket rörelse. Ett bevis på trafiken är parkeringsautomaterna i Centrum."

Slutligen kommer ett par kapitel som beskriver vad besökare i staden tycker:

"En falkenbergare talar: Halmstad är en stan av fina mått. För oss småstadsbor är Halmstad den storstad. Här finns allt utom enspårvagn. Falkenberg är en håla mot Halmstad. Köper någon en ny kostym i Falkenberg, så vet hela stan om det. Det tisslas och tasslar om hur han har råd med det. Nej, Halmstad är en drömstad som jag skulle vilja bo i."

Man skulle kanske söka tjänsten som turistchef, om den blir ledig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar