lördag 29 december 2012

Mellandagssnack.

Julen är slut och nu väntar vi bara på nästa skäl att ställa till med hullabaloo.
De värsta nyårsfirarna har redan börjat. Redan på julaftonskvällen kunde man här i Limhamn höra smällare och se raketer fara upp i skyn.
Det måste vara det dummaste sättet som finns att göra av med pengar: man tänder en tändsticka, låter stubintråden fatta eld och sen backar man snabbt några steg bakåt. Då säger det SWWWWIIISSSSCCCHHHH i fyra sekunder medan raketen far upp i luften. Och innan den börjar ramla ner igen släpper den iväg några gnistrande småstjärnor. I bästa fall säger det PANG också och då är det väl extra roligt för den som har betalat.
–Jamen, det är väl ball att skjuta upp raketer! säger de som tycker det är ball att skicka upp raketer.
–Jamen, säger jag, jag ser ju raketer över hela himlen! Jag behöver ju inte skjuta upp en enda, när jag får se några hundra ändå. Det kostar inte ett öre!
Då får man höra att man är snål och gniden och om alla skulle resonera på det viset, då skulle det ju inte skjutas upp några raketer och hela nyårsaftonen skulle bli som vilken jävla lördagskväll som helst. Ska man inte få ha lite kul när det är ett nytt år som börjar?
–Äsch, säger jag. Det var väl  inga större fel på det gamla året...Vem vet hur det nya blir? Det kanske inte alls blir något att fira!
Men man har redan börjat. Det smäller lite varje dag, som sagt var.
Det är sånt som tydligen hör mellandagarna till. Precis som mellandagsreorna över hela stan, både i city och ute på fälten där P-platserna inte räckte till. Det verkar gå lite hackigt för nya Emporia. När de har som mest kunder, då går brandlarmet igång. Alla måste ut på samma gång. Det blir så klart stökigt. Och det värsta är att det inte brinner någonstans! Man ska alltså ut ur huset för att larmet går, men larmet går helt i onödan. Och det har hänt flera gånger nu. Och går inte larmet, så är det något annat som ställer till det. P-platserna räcker inte till. Man får köra runt och leta och leta efter en ledig ruta. Många ger upp och kör in till city. Och hur blir det med P-avgiften om man inte har parkerat utan bara kört runt en massa minuter? Det finns också många kunder som tror att Emporia fortfarande har kvar den gratisparkering man lockade med första veckan...
Mellandagarna innebär massor av spring. Man ska byta julklappar så att man får dem i rätt storlek, man måste ha hem mat till nyår och man får inte glömma skumpan på Systembolaget.
Är det fler än jag som tycker att personalen på Systemet har blivit trevligare och gladare än förr? Jag minns hur man kände sig som en brottsling varje gång man var inne för att köpa en pava Zinfandel. Personalen var som fångvaktare, de blängde och såg ut som om de ville sparka kunderna på smalbenen.
Nu ler de hela tiden, morsar som om man vore en gammal kompis, kommer med tips, skämtar och ser  ut som om de trivs med sitt jobb. Detta är något nytt. Hoppas det håller i sig.
Och på Systemet finns vin som bubblar. När man drar loss korken säger det PANG och  är man inte beredd med en handduk säger det SWWWWIIIISSSSSSCCCHHHH när dropparna far ut ur flaskan som små gnistrande stjärnor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar