måndag 12 november 2012

Gamla tider.


Hittade en gammal hifi-tidning i en garderob. Den var daterad 1975, men verkade snarast antik.
Den stora frågan i det upphittade numret var om vi skulle införa "radiostereo" i Sverige. En lång artikel hävdade att det var dags att upptäcka Harry Chapin, en amerikansk låtskrivare/sångare, som väl är ungefär lika okänd idag som då.
Och många annonser handlade om kassettband och högtalare.
Enligt reklamen var Maxell Ultra Dynamic en  mycket bättre kassett än alla andra och den passade alla bandspelare. "Alla kassetter ser nästan likadana ut", säger man i texten. "Men det är stor skillnad i praktiken. En del kassetter trasslar bandet och/eller ger svaj". Så klart köpte man väl Maxell då?
En notis påpekar att eftersom de två skivbolagen Polydor och Phonogram nu ingår i en gemensam organisation, så har, "som första svensk", Lasse Berghagen skrivit världskontrakt med dessa bolag. Bland annat kunde vi räkna med att få se Berghagens namn på skivor från både Phonogram och Polydor – och kanske på TV-kassett "vad det lider"! Så vitt jag vet är han ännu inte etablerad på världsmarknaden, så de jobbar väl  på det fortfarande.
I en av annonserna försöker högtalartillverkaren Salora lansera sitt helt nya ljud:
Rymd-Stereo! "Ett avancerat alternativ för musikvänner som utöver den streofoniska bredden önskar djup och perspektivverkan i musiken". Vitsen med detta är att man "upplever konsertsalens rymdakustik hemma" och "du behöver inte sitta mitt emellan högtalarna". Dessutom får man "stereoverkan även vid låg volym". Fantastiskt!
Luxor har en tvåsidig annons med en byline som lyder "Det svenska ljudet" och en stor färgbild på dansken Svend Asmussen. Han säger att han har spelat in musik i över 40 år och "nu börjar det låta något när den kommer ut också". Mer säger han inte, men i annonstexten konstaterar Luxor att "det fantastiska med musik, är ju att den är så levande".
37 år är en lång tid i vissa fall. Speciellt när det handlar om tekniska prylar.
Vissa ord finns inte längre. Vem hör talas om laddremsor nuförtiden?
Eller grammofonstift.
Ja, eller ta saker som petmoj, färgband eller stencilapparat.
Fullständigt nödvändiga prylar när det här numret av Stereo HiFi kom ut 1975.
Inte ett spår av dem idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar