onsdag 21 november 2012

Det vilda kroglivet i Malmö.

Käkade lunch med Fotografen och Ljudmästaren häromdagen.
Fotografen ville tvunget gå till Mando, krogen som är känd för sina lövbiffar och för att Tom Jones brukar sitta där, när han är i Malmö. Det är ju inte så ofta, men det noteras av övriga besökare och växer i betydelse hela tiden, när alla talar om det.
Men vad är det som är så märkvärdigt med Mando, frågar jag Fotografen.
–Det är en krog som ser likadan ut idag som när den öppnade en gång i tiden för 40-50 år sedan. Ingenting är ändrat och inredningen är unik. Mando ser ut precis som en krog i New York. Det är den världsberömde arkitekten Arne Jacobsen som har ritat den.

När jag flyttade hit, var Malmö "Sveriges krogtätaste stad" och här fanns ett par restauranger för de verkliga finsmakarna:  det var Savoy och Kockska krogen som placerade Malmö som nummer ett i krog-Sverige. Bara i Stockholm fanns det något liknande som hette Operakällaren. Framför allt Savoy glänste likt en diamant i krogdjungeln, eller vad man säger. Här blev man i alla fall behandlad som en VIP, framför allt om man var ute med sina kunder och skulle bjuda på lunch eller middag. Krogkungen själv, han hette Lendrop, gick runt och kollade allt, bockade och bugade mot alla och såg han något som kunde bli bättre, kallade han till sig någon av hovmästarna, som genast kom och ställde allt till rätta. Sten Broman och Fritjof Nilsson Piraten hade stambord. Var de inte i stan, så stod deras bord tomma, ingen fick sitta där.
Det fanns några andra krogar i stan som var okej, men ingen kunde så klart jämföras med Savoy. Och skulle man välja ett lite billigare alternativ, blev det kanske köttrestaurangen Falstaff, Kockska som sagt, eller kanske den gamla journalistkrogen Sturehof.
Efter hand som tiden har gått, har hela krog-Sverige förändrats, blivit mer mångfacetterat, fått in nya impulser utifrån och fått en mycket större publik. Malmö har över 470 krogar idag, Savoy finns inte längre och listan kan göras lång för finsmakarna. Idag talar man om Bastard, Kalk, Skeppsbron 2, Di Renco (om man gillar pasta)l, Smak, Årstiderna, Salt & Brygga och den mycket speciella kinesiska krogen Kin Long.

Turistorganisationen TripAdvisor listar kroglivet i varje stad. I Malmö ligger fortfarande Trio på första plats, trots att krogen har gått omkull. Men på listan finns också flera av de ovan uppräknade  – samt Mando på 8:e plats. Så Fotografen var inte helt snett på det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar