söndag 15 september 2013

Svart i rutan.

Teven svartnade häromkvällen. 
Det var väl mitt fel. Jag fick tag i fjärrkontroll nummer fyra istället för nummer tre. När jiag tryckte på en knapp fick teven spader och vi höll på i 15 minuter innan vi fick tillbaka bilden.
Så är det nuförtiden med den moderna elektroniken.
När farsan, på avbetalning, köpte vår första 17-tums Luxor Devis, med frontluckor, var det bara att plugga in en antennkabel på baksidan i hålet där det stod "Antenn" och elkabeln i vägguttaget, så kunde vi på direkten se dansk teve. Svensk teve fanns inte i Halmstad, det dröjde flera år innan vi fick se Björklund i Aktuellt. Men med dansk text kunde vi se "Överste Flacks bravader" och "Perry Mason" och få kvällsnyheter från Köpenhamn, allt i svartvitt.  Bilden var grynig och skakig speciellt om vädret var dåligt. 
Men det var så jag lärde mig danska. Det är bara räknetalen som fortfarande är obegripliga. Halvfems???
Det bästa programmet var "Pladeparaden", där en känd dansk som hette Erwin Leisner visade den tidens rockvideor. Visserligen var det med för oss okända danska artister, vem hade hört talas om Rachel Rastenni?, och inte var det mycket rock´n´roll heller. Men det var ju i alla fall populärmusik och Jörgen Ingmann kunde spela elgitarr, även om han såg töntig ut.
Det man hoppades på var att få se Elvis eller Jerry Lee, men sådana program fanns bara inte. Däremot fick vi veta mycket om dansk jordbrukspolitik, dansk jordbrukspolitik och dansk jordbrukspolitik. Varje kväll rullade danska traktorer i teverutan, följda av skrikande måsar. Danska kossor stirrade nyfiket in i kameran och stirriga hönor sprang omkring och kacklade, medan en professor av något slag beskrev hur man kunde höja mjölk- och äggproduktionen. Sedan kom det ofta en intervju med en lantbrukare från Jylland, som ville ha bättre betalt för äggen.
När man tänker tillbaka på denna tevens barndom, undrar man hur det kom sig att man satt där och glodde. Och varför halva släkten kom och slog sig ned framför vår Luxor hemma på Timmermansgatan utan inbjudan kväll efter kväll.
Farsan stängde av apparaten vid 22-tiden och alla gick hem, uppfyllda av nya insikter i dansk smörtillverkning. Sedan dess har utvecklingen inom området rullat på. Färg-TV, satelliter med fler och fler kanaler, program dygnet runt, avancerade ljudsystem, platt storbild för väggmontage och så dessa digitala boxar som krånglar, men ofta kan fixas genom att man drar ut elsladden och sätter i den igen.
Detta knep fungerar nästan alltid och det är det enda råd man får, om man kvällstid ringer till tevedistributörens serviceavdelning.
-Har ni ingen bild? Dra ur sladden och sätt i den igen efter ett par minuter!
Hittills har det fungerat.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar