söndag 8 september 2013

Malmö – Sveriges musikhuvudstad!–Nä, det är dags för en sväng på stan, säger jag ibland till Blondinen.
Och hon vet vad jag menar: kolla in ett band på en pub med trängsel.
Några öl, snack, en liten scen på armlängds avstånd, en sångröst som tar för sig... kan en kväll bli så mycket bättre?
För mig handlar det om jazz, blues, rock, folk, country och alla mixar som det går att krama fram ur dessa olika stilar. Rotmusik, säger man ibland.
Och det är musik som ska upplevas tillsammans med andra, som har samma smak som en själv.

Det finns städer på det här klotet som har byggt upp sin image på att ge sina besökare musikaliska upplevelser.
Framför allt hittar man dem i USA. Memphis och Chicago lockar med sina blueshak och Nashville drar till sig countryälskare. New Orleans är känt för sitt jazzdistrikt, som innan stormen lockade besökare i hundratusentals.
Men när det gäller musiklivet finns det ingen stad som slår Austin, huvudstaden i Texas. Stolt placerar man sig som etta med sin slogan "The live music capital of the world". Och det stämmer, jag har varit där några gånger.

Här i Europa finns väl inga motsvarigheter, men levande musik är något som jag och många andra alltid letar efter när vi besöker en storstad. Jag har hittat en del bra ställen i London, Amsterdam, Dublin, Budapest och några till.
Och i Sverige finns den levande musiken främst i Malmö.

Här i stan finns det mer att välja mellan, än vad såväl stockholmare som göteborgare vågar drömma om.
Musik spelas året om på pubar och småkrogar och på större musiktempel som KB, Debaser och Babel. Det är alla sorters rotmusik, men också ny modern popmusik och alternativ musik i olika former. Går man ut på måfå en kväll i Malmö, kan man nästan vara säker på att hitta något som man tycker om. Och försvinner ett ställe av någon orsak, så dyker det snart upp något nytt.

Bergsgatan var länge en slags huvudgata i ett nöjesdistrikt som sträcker sig från Möllevångstorget västerut till Spångatan.
Går man denna korta promenad, kan man ännu höra musik från flera olika ställen med legendariska KB som höjdpunkt  (helt i klass med Austins bästa ställen). Och när det fanns som mest räknade vi in lilla Vinylbaren, som var en fristående del av KB, och på andra sidan gatan Inkonst i gamla Mazettihuset. Några steg in på Spångatan  hittar man Babel, som är inhyst i en gammal kyrka och har utrymme för både stort och smått. På samma gata hittar man Kaffe & Konst, som då och då har musik till kaffet.
Letar man sen upp Norra Parkgatan, på väg tillbaka mot Möllevångstorget, så går man gärna in och tar en titt på Debaser.

I kvarteren runt torget finns flera småkrogar och pubar som gärna lockar med levande musik. Till exempel Metro på Ängelholmsgatan och Pub 25 på Ystadsgatan.

Drar vi oss in i city hittar vi musikpubar som mysiga Matssons på Göran Olsgatan. Här får man rock´n´roll på lördagar, tradjazz på torsdagar och storbandsjazz på måndagar.
Paddys på Kalendegatan kör med soulband på fredagar och lördagar, Fagans på Per Weijersgatan har alltid bra band varje helg. Två Krögare på Storgatan, som kallas Bullen i dagligt tal, hör också till cityområdets musikleverantörer liksom Tant Gertrud en bit från Drottningtorget. Tanten har inte levande musik mer än högst en kväll i veckn, men en fin grön trädgård när säsongen tillåter.

Fler ställen på lite avstånd från city: Blå Båten, förankrad i Bassängkajen och med musik i det lilla formatet samt Mässingshornet, långt borta på Kirseberga. Här spelas det i olika stilar ofta alla kvällar i veckan.

Det finns ännu fler ställen att besöka och hela tiden dyker det upp nya småkrogar och pubar. Och man hittar snart sina favoritställen, som man besöker gång på gång.
Jag har inte nämnt alla pubar och småkrogar och inte heller Victoriateatern eller Palladium, som ofta har  fina musikaliska besök på sina scener.

Världsstjärnor, som drar jättepublik, hamnar förstås på nya Malmö Arena eller kanske utomhus på Stadion. Eller så drar de bara sina gamla mest trogna fans ­– och då blir det fullbokat på KB. Som när en av rockmusikens största stjärnor någonsin, Jerry Lee Lewis, spelade där härom året.

Det roliga är att Malmö dessutom har så många nya, tunga namn som publiken vill se och höra. De som en gång har sett fenomenale sångaren och låtskrivaren Andi Almqvist på en scen, vill gärna göra det igen – och igen. Och samma sak gäller Richard Lindgren, en annan svensk låtsnickrare av högsta klass.
Och samma vägar ligger öppna för Mats Nilsson (som ibland lkallar sig Rag-And-Bone), den unge bluesmannen Svante Sjöblom, internationelle hårdrockaren Pontus Snibb och tjejen med de magiska låtarna och den läckra rösten – Lotta Wenglén.

Till detta kommer veteraner som Steve Grahn, Ulf "Masken" Andersson, Nisse Hellberg och Mikael Wiehe plus band som alltid är på partyhumör, t ex Buckaroos och Sir Jay & His Blue Orchestra!
Så jag säger det en gång till: det är ingen tvekan om att Malmö är Sveriges musikhuvudstad.
Måste fråga Blondinen om hon vill hänga med ut på en upptäcktsfärd i kväll!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar