måndag 19 maj 2014

Världens bästa musikanter?

Man ska inte ta på sig ett sådant här arbete - att utnämna världens genom tiderna bästa musikanter.
Jag säger musikanter även om de egentligen är sångare. Det är deras förhållande till musiken som jag sätter betyg på. Sen råkar de uttrycka sig genom sin sång.
Fem röster alltså, fem röster som är osannolikt bra, det är röster som man inte kan glömma, när man har hört dem.
Jag har våndats med detta prospekt en tid, men nu tycker jag att jag har rätt. Det här är världens bästa musiker och jag tar dem från toppen.
1. FRANK SINATRA
Han har allt man kan begära av en sångare. Han har dessutom släppt världens bästa platta: Live At The Sands (1966). Den är så bra att man tror inte det är sant. Men så är det också Count Basies storband som spelar Quincy Jones arrangemang av låtar som Fly Me To The Moon, You Make Me Feel So Young, Come Fly With Me och 17 andra. Medverkar gör också publiken på nattklubben The Sands i Las Vegas. Den blir en del i showen, som också innehåller att par standup-nummer av Sinatra.
Sinatra släppte flera andra LP-album där han visar sin klass, t ex Songs For Swingin´ Lovers (1955, arr av Nelson Riddle, Duets (1993) med gästspel av bl a Aretha Franklin, Tony Bennett och Julio Iglesias. Och You Make Me Feel So Young var med redan här. LP:n O´l Blue Eyes Is Back (1973) hör också till dem man måste ha i sin skivsamling – med Fran Sinatra, världsbäst!
2. WILLIE NELSON
Ser man till antalet utgivna plattor, så finns det nog ingen som slår honom.
Och de innehåller låtar som bygger på country. Men Willie-country kan innehålla så mycket mer. 2006 kom han med en bluesplatta där hann och trumpetaren Wynton Marsalis låter som något helt annat än country. Willie har också släppt plattor med gamla hits, som t ex Super Hits (1994), där han sjunger på sitt lite raspiga sätt storsäljarna från hans egen katalog, On The Road Again, Always On My Mind och alla de andra som du känner till. Han kom igång 1966 då han för första gången fick in en LP på countrylistan. Sedan har han producerat plattorr på löpande band. Och ändå låter han äkta och ändå har han den där inlevelsen som gör att man lyssnar. Numera är han över 80 år, men han låter inte mer än 40. Och världens alla artister står i kö för att få vara med på hans duettplattor. Jag nämner bara Dolly Parton, Keith Richards, Eric Clapton, Elvis Costello, Leon Russel och dussintals till. Ray Charles också, förresten! Willie Nelson är nästan osannolik.
3. RAY CHARLES
Han sysslar med blues, soul, gospel och country och han låter som Ray Charles vilka låtar han än sjunger och spelar. 1997 firade han 50-årsjubileum som artist. I början av karriären lät han inte riktigt som sig själv, han höll på att bli en kopia på Nat King Cole. Men så bytte han skivbolag och fick en jättehit med What´d I Say långt in på den vita popmarknaden. Det var 1959 och sen dess har han lyckats behålla sin karisma, när han sätter sig vid flygeln och sjunger Georgia On My Mind eller Hit The Road Jack.
4. JERRY LEE LEWIS
Jag är nog ensam om att placera den här mannen på världens topp 5-lista. Men jag tycker han är värd det. Han spelade in sina första rock´n´roll-spår hos Sam Philips i Memphis och han håller på än. Hur många gånger har han blivit uträknad? Ingen vet, ingen bryr sig. Men trots skandaler i massor har han överlevt med sin rock´n´roll och när det inte funkade gjorde han några lysande countryalbum på 70-talet. Och fortfarande släpper han nya plattor, bl a duettplattor där folk som Springsteen, Jagger, Willie Nelson (!) och Keith Richards trängs i skivstudion. Han skriver inte sina låtar själv, men countryåren fick han jobba med branschens genier och det blev höjdpunkter som Middle Age Crazy och She Even Woke Me Up To Say Goodbye...
5. DOUG SAHM
Jag hänvisar till iläggsbroschyren på CD:n The San Antonio Hipster där Mats Olsson skriver den bästa t ex som jag har läst om Doug Sahm. Och samlingsplattan är sammanställd av Lennart Persson, så det finns inte ett onödigt spår. Jag ska vid ett annat tillfälle tipsa lite om Doug, för hans musik, när den är som bäst, ger honom lätt plats nr 5 på världslistan!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar