fredag 8 juli 2011

Badstränder.

Jag har själv inte börjat badsäsongen.
Dels för att vattnet är alldeles för kallt. Och dels för att det är så långt till de bästa stränderna.
Däremot har jag mycket stor erfarenhet av badstränder. Så här kommer det några tips att ha i bakhuvudet inför återstoden av sommaren.

Betygsskala: 1 - 5. 1 = värdelös, 5 = fantastisk!

PITE HAVSBAD. Stranden är ett skämt. Begriper inte varför massmedia ständigt tjatar om denna norrländska vattenpöl. Snacka om långgrunt! Man kan nästan gå till Finland! Dessutom ligger den oändligt långt från resten av världen. När jag körde dit från Malmö tog det tre dagar att komma dit. Betyg: 1.

ÖSTRA STRANDEN, Halmstad. Hade sin storhetstid på 1950-talet, innan bilismen berörde kreti och pleti. Man cyklade till Östra. Var man smålänning hade man kolonistuga en bit från stranden, som på den tiden var helt OK. Dock onödigt långgrunt. Båstad tvärs över bukten verkar nästan ligga på promenadavstånd. Idag är playan mindre än förr, ity att hamnen i Halmstad kräver mer och mer utrymme. Och Östra stranden har inget sug. Den duger dock till smålänningarna, som fortfarande har sina kolonistugor. Plus: gott om minigolfbanor! Betyg: 2.

FALSTERBO. Snygg sand, men det är inget vidare vatten och inga spektakulära sanddyner. Nästan sötvatten. Och stranden ligger på näsets östra sida, så på eftermiddagarna har man solen i nacken. Klart överreklamerat. Betyg: 2.

RINGENÄS, Halmstad. Förlorade all sin karaktär när bilarna förbjöds på stranden. Här körde man förr ända ner till vattnet, letade upp en lucka där man kunde parkera och sen låg man och solade bredvid bilen. På kvällarna körde man hit i badbyxor och tog ett kvällsdopp. På vägen hem till stan satte man på värmen för fullt i bilen. Idag är Ringenäs bara en tråkig förlängning av Frösakull, men utan dyner. Betyg: 2.

FRÖSAKULL, Halmstad. Har bara en nackdel. Stranden är svår att nå, för man måste parkera på en gata i kvarteren med flotta sommarvillor och sen promenera en bra bit. Och då har man enorma sanddyner att kliva i. Playan är bred, vattnet blir snabbt djupt, det har den rätta sältan, vågorna kan vara höga och här är det aldrig trångt på stranden. Men här finns inga glasskiosker och inget annat heller. Betyg: 4.

GALVESTON, Texas. Bättre än Florida. Bred playa med plats för bilar, hotell, restauranger och affärsgator. Och salt saltvatten som snabbt blir djupt. Och varmt! Känns som om vattnet kommer färdigblandat från en kran nånstans. Fiskarna hoppar upp i luften för att svalka sig. Enda badplatsen där jag inte behöver kolla vattentempen innan jag går i och doppar mig. Betyg: 5.

TYLÖSAND, Halmstad. Sveriges bästa beach. Trångt nedanför Gessles hotell, mer småbarn och deras föräldrar bort mot Frösakullhållet. Service, nöjesliv på kvällarna, folk från hela Sverige, salt vatten, bra vattendjup nära stranden och ofta härliga vågor. Det enda man inte kan vara säker på är vädret. Men det gäller hela Sverige. Och är det grått ibland, så ligger hela Halmstad och väntar med butiker, krogar, pubar, musik och allt som behövs. Betyg: 5.

Övriga svenska stränder får betyg 1 – 3.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar