Det har väl
blivit ett talesätt, ett slags ordspråk: "Det var bättre förr".
Men stämmer
det?
En hel del
var kanske bättre, Halmstad BKs placering i Allsvenskan till exempel. Men minst
lika mycket var nog sämre.
Jag minns
till exempel hur det var att växa upp på 1950-talet.
Och det
räcker att man kollar våra matvanor, så inser man hur stor skillnaden är mellan
då och nu.
Låt mig få
ta några exempel:
Socker
hyllades i pressen och kallades "vitt guld".
"Pasta"
hade ingen hört talas om. Den var inte uppfunnen än.
Inte
"kebab" heller.
Sak samma
med "pizza". Går det att ÄTA? skulle många fråga på fullt allvar.
Och "sushi"?
Nä, vem skulle vilja äta rå fisk? Rå fisk var ju bara för de fattiga.
Ingen av oss
hade hört talas om "yoghurt" heller. När den första yoghurten
lanserades, trodde många att det var en ny typ av surmjölk.
Indiska
restauranger fanns bara i Indien. Möjligen kunde man i någon storstad som New
York eller London hitta en kinesisk restaurang. Men ingen skulle få för sig att
äta ris till maten och ingen visste någonting om "vårrullar". Kunde
man äta dem året runt?
På tal om
Indien. "Curry" var ett förnamn.
Begreppet
"takeaway" hade ingen hört talas om. I England var det länge ett
uttryck som användes när man skulle lösa matematiska problem.
Te lagades i
kanna med hjälp av vatten och blad från tebusken.
Dricksvatten
kom från kranen och hade någon föreslagit att man skulle hälla det på flaskor
och ta nästan lika mycket betalt för det som för bensin, då skulle alla som
hörde det skratta sig fördärvade.
Müsli fanns
faktiskt. Men bara som djurmat.
Brunt bröd
var för de fattiga, precis som sushi.
Olja var
något man använde i bilen och fett gick åt för matlagning.
Hälsosam mat
var allt som inte var giftigt.
Och socker,
ja. Ställdes det fram en skål med vanliga sockerbitar, så upplevdes detta av
gästerna som om de fick se något lika fint som en skål med diamanter.
Därmed är
det dags att gå tillbaka till frågan: Var det bättre förr?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar