torsdag 14 januari 2010

En fredag 1984

Städade är väl mycket sagt, men jag röjde bort lite gammalt skräp häromdan.
Hittade då en sydsvensk kvällstidning i prima skick från den 27 januari 1984.
Hur mycket får man för en sådan i Antikrundan?
Jag vet inte varför den har blivit sparad, så nu måste jag syna den noggrant och försöka hitta skälet till att den aldrig har hamnat i soporna.
Sidan 1. Inget starkt skäl till att den har sparats. En stor del av sidan upptas av någon som tydligen heter Afton. –Det finns ett liv efter Dallas, säger hon. Jaså. Vad gör hon idag?
Sidan 1 var alltså ingenting att spara blaskan för. Ledarsidan är lika tunn.
På sidan 3 är Örjan Wallqvist övertygad om att reklam kommer i TV. Tidpunkten verkar inte längre avlägsen, säger han.
Nyhetssidorna känns väldigt bleka. Men det kanske inte hände något 1984?
"Friad från misshandel. Firar med ny båttur." lockar i alla fall inte mig till läsning.
Mobilia hade i alla fall rea. Man fick tröjor i raggsocksgarn för 29:99 på H&M och en taklampa i rotting för 19:- på LampHuset.
Insändarsidan var inte heller så het. "Varför får vi inte någon Heta Linjen i Malmö?" undrar en läsare med signaturen EN SOM RINGER HETA LINJEN. "Televerket lovade oss att vi skulle få det redan till julen -83. Varför dröjer det?" Televerket svarade att man hade problem med den nya axe-stationen. April var nästa bud.
Det var långt till internet...
Nöjessidorna då?
En ung Olle Berggren skriver om när popen kom till Ronneby. Det roligaste i den krönikan handlar om stans, Ronnebys alltså, förlorade son Tommy Turesson – senare känd som Tommy Körberg! Han började i Blekinge som rocksångare 12 år gammal.
Ser också att Wilmer X ska spela på KB samma kväll som tidningen kom ut. Hade nästan glömt att dom var med redan på forntiden...
På sportsidorna fanns Birger Buhre. Vilken tungviktare! Annars hände det inte mycket här heller. Malmö hade ju inget lag i ishockeyallsvenskan.
Nöjesannonserna var många men hade inget speciellt att locka med. NILS-ERIKS spelade i alla fall på Amiralen. Och så fanns det en nattklubb som hette Back Stage i Kronprinsen. Kvällens artist hette Orfeus. Någon som minns?
Musikpuben Mattssons avslutade sin annons med "där allting händer och mycket fötter".
Biograferna hette Camera, Fontänen, Metropol, Palladium, Piccadilly, Royal, Scania 1 och 2, Grand, Rio och Sandrew 1, 2 och 3. "Utan plagg i plugget" hade premiär på Grand.
På TV kunde man bl a se "Två timmar", direktsänd underhållning från Malmö med bl a en följetong som hette Nya Arvingarna med Gunnar Bernstrup i en av huvudrollerna. Det kanske han kan skriva något om i sin blogg?
Jag vet fortfarande inte varför jag har sparat denna tidning.
Men forskningen fortsätter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar